Ченалова обеща разкрития за това как кмет води при Пеевски кандидат за съдебен шеф

В ЕК е изпратен сигнал за избора на окръжен прокурор на Стара Загора

Румяна Ченалова. Снимка: БГНЕС

Източникът на информацията, че кмет на окръжен град е водил при Делян Пеевски кандидат за председател на окръжен съд, сам ще даде изявление за това, каза бившата съдия Румяна Ченалова, която през януари съобщи за такъв случай.

"Тъй като аз огласих тези факти без съгласието на човека, който ми ги сподели, няма да посоча името му, защото той сам ще даде изявление. Съответният магистрат, с който съм говорила и който знае много други неща, е взел решение да огласи тези обстоятелства, в момента който прецени и то ще ги огласи пред медиите", заяви Ченарова в четвъртък пред БНР.

Тя съобщи още за изпратен сигнал към Европейската комисия във връзка с начина, по който е проведен конкурсът за избор на окръжен прокурор на Стара Загора през ноември 2014 г. Тогава Висшият съдебен съвет (ВСС) избра на поста Дичо Атанасов въпреки че съмненията, че двама от кандидатите в конкурса са преписали концепциите си от конкурентите си.

"Един начин, който много лесно може да бъде проследен на сайта на ВСС, и за който за съжаление не са накарали нито един член на ВСС да се замисли има ли или няма нищо нередно в тази конкурсна процедура", коментира Ченалова.

"Истината е, че всъщност прокурор Атанасов е ползвал подготвените материали едно към едно на прокурор Тачев, но по стечение на обстоятелствата първи е депозирал своя доклад. Сериозното е това, че самият Атанасов е споделял, че не е имал и намерението да се яви на такъв конкурс, но че му е било казано от апелативния прокурор на Пловдив или от члена на ВСС Румен Боев - "Подай си документите, ти ще бъдеш окръжния прокурор", разказа Ченалова.

Коментирайки работата на държавното обвинение, тя посочи като доста странен факта, че прокуратурата последно е огласила обществено значими дела за 2013 г. От там нататък липсват данни дали тези дела са приключили, какви нови са образувани, как са приключили. Фрапиращото е, че около половината от образуваните за съответна отчетна година дела приключват с откази да се образуват предварително производства, а тези, по които се образуват, се точат с месеци, години и накрая в една трета от случаите приключват с постановления за прекратяване, каза Ченалова.

На въпрос за предприетия курс от Бойко Борисов да разпорежда спирането на обществени поръчки поради "витаещи съмнения" около тях, Ченалова напомни, че законът за обществените поръчки не позволява премиер да спира и отменя изпълнението на обществена поръчка, а това е възможно само и единствено от възложителя на поръчката и то при определени обстоятелства.

Борисов прекрати в понеделник търг за магистрала "Хемус", спечелен преди два месеца с рекордно висока цена 1 млрд. лв. с ДДС за 60 км. Борисов се мотивира със витаещи съмнения, че са избрани фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Официалното обяснение на възложителя НКСИП беше невъзможността да се осигури финансиране по европейската програма "Транспорт".

"При обявяване на поръчката, което се е случило през месец януари 2015 г., изрично е заложено в материалите, които са качени на сайта на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура“, че всъщност средствата за този проект ще бъдат на 100% по линия на Кохезионния фонд на ЕС. По-късно е качено решението за прекратяване на поръчката, в което е посочено едно от съществуващите законови основания, а именно прекратяване при наличието на обстоятелства - липса на финансови средства, за които възложителят на поръчката и бенефициентът на програма не би могъл да предвиди. Е, такива обстоятелства в случая не са на лице. Тоест още през 2015 г. те са знаели, че тези пари няма как да бъдат отпуснати по линия на Кохезионния фонд, защото оперативната програма не е включвала този участък. С прекратяването на поръчката при липсата на основанията, които те твърдят, че са на лице, се дава възможност всички, които са спечелили съответните поръчки, да претендират неустойки - а това са 10% от стойността на проектите, което е огромна сума", коментира Румяна Ченалова пред БНР.

Тя е събеседничката на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева от изтеклите записи на разговори между двете, известни като "Яневагейт". Ченалова потвърждава за проведените разговори и съдържанието им, докато Янева, от чиито откровения се потвърждават порочни практики на търговия с влияние и задкулисни договорки по върховете на съдебната и изпълнителната власт, твърди, че не си спомня. Главният прокурор Цацаров, чието име също е намесено в разговорите, омаловажи тяхното съдържание, а поръчаната от прокуратурата експертиза обяви записите за манипулирани, въпреки че авторитетна международна лаборатория твърди обратното.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?