Ченалова заплаши да говори за делото на Цветанов за "шестте не"

Румяна Ченалова

Румяна Ченалова ще изнесе данни за делото на Цветан Цветанов за "шестте не", след като по делото се произнесе Върховният касационен съд /ВКС/.

Бившата съдийка говори пред журналисти, след като в сряда за пореден път се яви в столичното следствие, призована като свидетел по досъдебно производство. Разследващите обаче отказали да ѝ обяснят какво е естеството на производството. Тя каза, че са ѝ били задавани най-различни въпроси, включително и за записите на телефонните ѝ разговори с нейната бивша шефка и приятелка от Софийския градски съд Владимира Янева, но и за други дела.

Ченалова добави, че ще разгласи факти, свързани с първата четиригодишна осъдителна присъда на Цветанов, която беше постановена по обвинението за отказаните СРС-та срещу бившия началник на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Впоследствие Апелативният съд, при второто разглеждане на процеса, оправда бившия министър.

По думите на Ченалова напоследък я смущава, че главният прокурор няколко пъти е наблегнал на обстоятелството как ѝ е било разпределено делото "Октопод" и малко след това обвиняемият по това дело Алексей Петров е заявил, че "двете каки" (Янева и самата Ченалова, по определението на премиера Бойко Борисов, бел. ред.) са му направили това, което му се е случило.

Ченалова добави, че след като ВКС се произнесе по делото срещу Цветанов и тя изнесе информацията, с която разполага, може би ще си дадем отговор на въпроса "защо сега Алексей Петров и на много други въпроси". Тя допълни, че е присъствала на определени разговори, касаещи делото срещу бившия министър.

Ченалова заяви, че се надява Владимира Янева и другите споменати в записите да бъдат извикани да дадат обяснения също. Тези хора, за които става дума в записите говорят помежду си, каза бившият съдия и допълни, че ако Янева е поддържала контакти с председателя на Върховния административен съд Георги Колев и с главния прокурор Сотир Цацаров, тя не ги е поддържала само през януари и февруари, откогато са изтеклите записи. Тя добави, че всички посочени в тези разговори категорично ще отрекат, че са участвали в тях.

По думите ѝ съдебната реформа у нас няма да се случи, защото основното, което е трябвало да се случи е да се прецени дали прокуратурата е в съдебната система или не. Ченалова заяви, че в повечето европейски държави прокуратурата е в изпълнителната власт или се води в съдебната под контрола на министъра на правосъдието. На всеки може да бъде образувано досъдебно производство и той да бъде държан в шах. Не може да се разчита, че главният прокурор ще бъде един честен и добросъвестен човек, добави бившият съдия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?