Понеже била предупредена да се пази

Ченалова заплаши с тайните, които знае, но засега ще мълчи

"Вероятно съм навредила на някого”

Ченалова заплаши с тайните, които знае, но засега ще мълчи

Всеки обвиняем може да бъде опасен, всеки човек знае определени тайни, всеки човек има определена информация, такава имам и аз, разбира се. Това заяви в неделя пред бТВ съдия Румяна Ченалова.

Отстраненият от СГС съдия, която беше обявена за издирване и дори задържана, известна с това, че е водила знакови дела като „Октопод” и „Соло”, както и с даденото макар и индиректно от посланика на Франция в София определение „гнила ябълка”, говори за пръв път пред медиите, след като в четвъртък през нощта съдът отказа да уважи искането на прокуратурата за постоянното ѝ задържане и я пусна под гаранция от 8 000 лева.

Пред бТВ тя посочи, че информацията ѝ би застрашила „определени лица, които са извършвали незаконосъобразни действия”, но отказа повече конкретика. „Чувствам се застрашена и бях предупредена много скоро, че трябва да се пазя, това е причината да не знам кога ще имам възможност да кажа нещата, които знам”, заявои тайнствено Румяна Ченалова.

„Не съм искала подкуп, не ми е предлаган подкуп, не съм получавала подкуп и не познавам тези хора”, отговори тя на въпроса дали е поискала 690 000 подкуп от фирмата „Обединени енергийни търговци”.

„Аз нямам право да влизам в детайли (...) доколкото процесът беше публичен, стана ясно, че тези данни за извършен подкуп са твърдения на едно лице”, посочи тя и допълни, че казаното от свидетеля е „безотговорна измислица, една клевета украсена”. Съдията се закани, че на по-късен етап ще си търси правата.

Ченалова все пак призна, че със семейството си и приятели е пътувала до Гърция, но не е била на яхта и не се е срещала с хора от ОЕТ. По думите ѝ в залата по делото са се явявали само адвокати и тя не е познавала шефовете на фирмата.

По отношение на корупцията в цялата съдебна система, тя посочи, че като адвокат не е носила „кошници с плодове”, а като съдия не е получавала такива.

„Нещата, които се казват, трябва да бъдат подкрепени с факти – ако системата е прогнила, ние трябва да говорим с други думи и да го установяваме по друг начин: Този магистрат е извършил престъпление, този магистрат е извършил нарушение”, коментира Ченалова.

Съдията се впусна в обяснения за един от знаковите съдебни скандали у нас – тефтерчето на Красьо Черния.

„Това беше един голям позор за системата, защото по съмнения за предполагаеми разговори бяха наказани много магистрати и ненаказани определени магистрати заради това, че може би определен магистрат е разговарял с лицето Красимир Георгиев във връзка с лобиране в съдебната система. Това е срамно. Същото това лице беше оправдано – не беше доказано да е извършило такива действия. Същото това лице  успя да защити името си, имената на магистрати останаха опетнени”, заяви Ченалова.

Тя обясни, че познава Красимир Георгиев от времето, когато е била адвокат. „Този човек не е притежавал качества, които да накарат мен или някой друг от магистратите да прояви професионалния си инстинкт и да прекрати контактите си с него”, подчерта Ченалова.

„Вероятно съм навредила на някого”

 „Вероятно съм навредила на някого”. Така съдията обясни по-рано в неделя пред Нова телевизия поредицата дисциплинарни производства срещу себе си, както и отправеното ѝ обвинение в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата.

 „Поредицата от дисциплинарни производства в голямата си част са за абсурдни нарушения”, каза тя и добави: „Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона".

Отстраненият от СГС съдия каза, че е подала два сигнала до ВСС и се е опитвала да докаже, че срещу нея се извършват „действия, които най-малкото са незаконосъобразни”, но никой не ѝ е обърнал внимание.

Ченалова се възмути, че само по показанията на един свидетел, които дори не са проверени, е започнало да се говори, че е корумпирана.

"Един човек, случаен или не, застава пред органите на досъдебното производство и в рамките на няколко разпита разказва някакви неща, които доукрасява, допълва нещо за някакви подкупи. Парадоксът е, че е разпитан само един човек и то извън съдебната зала. Недопустимо е без доказателства да се хвърли такава кал върху един магистрат - че е взел подкуп", така описа ситуацията Ченалова, визирайки изнасянето на данните по време на гледането на мярката и за неотклонение тази седмица, въпреки че не ѝ е повдигнато обвинение за подкуп.

Запитана дали има връзка между ареста ѝ и това, че Алексей Петров е на свобода, Румяна Ченалова заяви: „Опитвам се да намеря отговорите, може и това да е един от отговорите. Питате ме доколко Алексей Петров има връзки с моето задържане. Няма как да кажа”.

„Случайно или не, веднага след разпределянето на делото "Октопод" за гледане от мен, започнаха и атаките”, каза Румяна Ченалова. Първо било наказателно производство в Македония по преписка, образувана 8 години по-рано за действия, които е извършила като адвокат, подписвайки споразумение между две търговски дружества. Производството обаче е било прекратено.

„По непонятни за мен причини и до ден днешен няма решение по този казус”, заяви съдия Ченалова. Този казус е бил една от основните причини тогава да се обсъжда възможността за отстраняването ѝ от делото „Октопод”.

„Отстраниха ме за това, че два протокола по делото „Октопод” не са били присъединени към делото, тъй като се изготвят и проверяват от секретаря”, заяви съдията. Отстранена била и заради забавено наказателно частно дело, което обаче нямало как да приключи, защото е било свързано с делото „Сапард”.

Относно изявлението на френския посланик за „гнилите ябълки” в българската съдебна система, Румяна Ченалова заяви, че то е престъпление както според българското, така и според френското законодателство.

„Проблемът е не толкова, че той го каза, а че нямаше кой да реагира. ВСС нямаше и една дума по този въпрос”, коментира съдията.

"Не можеш да обвиниш българския съд, че извършва престъпление, и да въведеш нарицателно, което да се повтаря. По едно висящо и неприключило дело в интерес на частна фирма. Проблемът е, че никой не реагира", обясни тя.

Според нея призовката ѝ за разпит е била в пълно нарушение. „Призовката ми беше връчена на 25-ти за явяване на 31-ви март, в абсолютно нарушение на изискването за 7-дневен срок, в който бих могла да организирам своята защита”. Тя освен това поддържала непрекъсната връзка с органите на досъдебното производство. "Лично се явявах, писахме писма, че адвокатът ми не може да присъства. Говорехме по телефона, това са все неща, които не могат да се скрият", заяви Ченалова.

В отговор на въпрос тя заяви, че не знае на кого е навредила. "Страшното е, че прокуратурата застава срещу българския съд и казва, ние ще продължим да работим така, независимо как мислите вие", завърши Ченалова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?