Черен дим през комина на закриващо се руско консулство в САЩ

Москва протестира срещу обиските в сградата и заплаши с ответни мерки

Черен дим през комина на закриващо се руско консулство в САЩ

Гъст черен дим се отделя от комин в закриващото се руското консулство в Сан Франциско. Пристигналите на място пожарникари не са били допуснати в сградата, предаде АП.

Репортер на агенцията е чул излезли от сградата хора да казват на пожарникарите, че няма проблем и че персоналът на консулството изгаря неуточнени предмети в камина.

Служителите на дипломатическата мисия бързат да затворят едно от най-старите руски консулства в САЩ. Държавният департамент даде срок на Москва да затвори до събота – 2 септември  генералното си консулство в Сан Франциско и две търговски представителства в Ню Йорк и Вашингтон.

Мярката на САЩ дойде в отговор на Москва, която нареди миналия месец на Вашингтон да свият техническия персонал в дипломатическите си мисии в Русия със 755 души или до 455 служители. Преди това Конгресът на САЩ с голямо мнозинство одобри нови санкции срещу Москва.

Руското външно министерство обвини САЩ, че застрашават сигурността на руски граждани с предвидените обиски в руското генерално консулство в Сан Франциско и в жилищата на дипломатите.

"Искането на американските власти създава пряка заплаха за сигурността на руски граждани. Американските специални служби възнамеряват на 2 септември да претърсят консулството в Сан Франциско, включително апартаментите на дипломатите", написа говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова. Тя уточни, че обиските ще се извършват от ФБР.

Новото ограничаване на дейността на дипломатическите мисии на Русия в САЩ е най-грубо нарушение на международното право, заяви Захарова. С действията си САЩ правят все по-тягостна вече сложната ситуация с двустранните отношения и подкопават възможностите за взаимодействие, включително за решаването на актуални международни проблеми, каза говорителката на руското външно министерство.

"Изразяваме решителен протест срещу действията на Вашингтон, които пренебрегват международното право. Както е прието в дипломатическата практика си запазваме възможността за ответни мерки. Това не е наш избор. Той ни бива наложен", заяви Захарова.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?