"Черен понеделник": Десетки хиляди жени протестират в Полша срещу забраната на абортите

Майки и дъщери отказаха да ходят на работа и училище

"Черен понеделник": Десетки хиляди жени протестират в Полша срещу забраната на абортите
Десетки хиляди жени в Полша се включиха в масова стачка, наречена "Черния понеделник", срещу плановете на правителството да забрани абортите. 
 
В рамките на акцията участничките в нея под различни предлози отказаха да отидат на работа и да пратят дъщерите си на училище, съобщиха информационните агенции. 
 
На официалната страница във Фейсбук на Националната стачка на жените в Полша намерение да участват в нея изразиха почти 100 хиляди души. Организаторите заявиха, че на участничките в акцията се предлага да не ходят на работа цял ден, като се възползват от предоставяните им от закона възможности - например да вземат почивен ден или отпуск, за да се грижат за детето си или за да дарят кръв. 
 
В акцията през деня в различни полски градове ще има протести, концерти, срещи, дебати и обучения. Всички участници и участнички са облечени в черно и така изразяват съпричастност към акцията. Много мъже изразиха желание да подкрепят жените, както и намерение днес да приготвят обяд или сандвичи за жените. Някои работодатели също подкрепиха протеста - напълно се затварят кафенета, ресторанти и магазини. Представители и представителки на опозицията отказаха да отидат на работа в парламента, съобщи ТАСС. 
 
През септември в полския парламент бяха обсъдени два законопроекта за абортите. Единият е предложен от обществената организация "Стоп на абортите" и предлага пълна забрана в Полша на този вид операции, както и да бъдат сурово наказвани прибягващите към тях жени, включително с наказателно преследване. 
 
След първо четене този проект беше изпратен за доработване. Другият проект, на обществения комитет "Да спасим жените", който дава право бременността да бъде прекъсвана до 12-ата седмица без всякакви ограничения, а след този срок - само по медицински причини, беше отхвърлен от депутатите.
 
Дискусията в парламента и медиите по въпроса бързо се пренесе по улиците на полските градове и вече имаше няколко протеста. Развоят на ситуацията се следи от Европейския парламент, където няколко партии предложиха да внесат за разглеждане въпроса за спазване на правата на жените в Полша. В момента там действа закон, забраняващ абортите без медицински основания - за такива се смятат заплаха за живота и здравето на майката или сериозна патология на плода. Бременността може да бъде прекъсната и ако е настъпила в резултат на изнасилване.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят