"Черен" списък за операторите, които не свалят роуминга си

"Черен" списък за операторите, които не свалят роуминга си

Мобилните оператори, които не свалят цените на входящи и изходящи задгранични обаждания и в последния ден от срока за влизане в сила на роуминг регламента, изтичащ на 31 юли 2007 г., ще могат да бъдат дадени на съд. Това предупреди в понеделник Европейската комисия.

Ако потребителите на мобилни телефонни услуги не получат известие за по-ниски роуминг тарифи, могат да сезират съда, обясни говорител на Комисията.

Приетите нови правила на ЕС слагат таван от 49 евроцента без ДДС за минута изходящ разговор към операторите във всички еврочленки, и от 24 евроцента без ДДС – за входящите разговори в чужбина. Това ограничение трябва да бъде спазено от телекомуникационните компании и до 31 юли да предложат на клиентите си нова ценова структура с по-ниски такси за изходящи и входящи обаждания, когато пътуват в 27-те страни членки на ЕС.

След два месеца всички потребители на мобилни телефони, които не са изразили предпочитания, ще бъдат прехвърлени към новите тарифи на ЕС.

Комисията възнамерява да публикува имената на мобилните оператори и техните тарифи, като в списъка ще бъдат отбелязани и операторите, които не са предложили нови роуминг тарифи на клиентите си.

Определеният таван важи за първата година, през втората цената пада на 46 и 22 евроцента, а през третата - до 43 и 19 евроцента.

Българските мобилни оператори вече обявиха своите нови тарифи за роуминг, като "Мобилтел" и "Вивател" заковаха максималните възможни цени, допустими от ЕС, а "ГлоБул" предложи по-евтините тарифи, които са валидни за втората година от действието на регламента.

Споделяне

Още от Бизнес