"Черна дупка" във финансите на Великобритания при Брекзит

Чака ни десетилетие на несигурност, предупреди премиерът Дейвид Камерън в офанзива по защита на еврочленството

Дейвид Камерън, сн. ЕПА/БГНЕС

Британското правителство може да не е способно да защити пенсиите и разходите за здравеопазване в страната в случай, че на 23 юни, когато ще се проведе националното допитване за излизане или оставане в Европейския съюз, надделее мнението на противниците на Общността, както сочат към момента социологическите проучвания. Това предупреди премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, който е в медийна офанзива по защита на еврочленството.

Т. нар. Брекзит може да доведе до "черна дупка" в публичните финанси на държавата и това да се отрази върху увеличението на пенсиите в страната, каза Камерън пред ББС в неделя, след като преди това даде интервю пред "Обзървър" и др. медии. Пред тях той също акцентира върху опасностите пред икономиката на страната, ако тя излезе от общия европейски пазар.

Камерън цитира пред ББС прогноза на Института за фискални проучвания, според която Брекзит ще струва на публичните финанси между 20 и 40 млрд. паунда като дупката ще трябва да бъде запълнена чрез увеличаване на данъците, вземане на заеми или орязване на публичните разходи.

По думите му са заплашени ежегодните увеличения на пенсиите, безплатните телевизионни такси и карти за градски транспорт могат да бъдат отменени, за да се запълни евентуалната бюджетна дупка при "развод" с Евросъюза. А това са неща, които хората наистина ценят, посочи британският премиер.

Последиците от евентуалния Брекзит ще бъдат загубени 10 години за икономическия растеж, инвестициите и социалните разходи, каза още Камерън. Ще имаме десетилетие на несигурност, през което ще трябва да предоговорим търговско споразумение с ЕС - нещо, което ще изсмуче енергията на правителството и на страната, подчерта британският министър-председател.

С изявлението си за орязаните разходи за пенсии и здравеопазване Камерън очевидно търси подкрепа сред възрастните гласоподаватели, които са настроени най-силно в подкрепа на напускането на ЕС, коментира Ройтерс.

Възрастните британци са сред най-евроскептичните избиратели, сочат допитванията, а също са и най-активните, които има най-голяма вероятност да гласуват.

След призивите на икономисти и нобелови лауреати за оставането в ЕС, в неделя и външният министър на Швеция Маргит Валстрьом предупреди, че излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до разпадането му.

Също пред ББС тя изрази мнение, че победата на евроскептиците на предстоящия референдум за британското членство в ЕС може да провокира "ефекта на доминото". Според нея ако Великобритания реши да остане в ЕС, това също ще окаже влияние върху останалите страни членки. Възможно е и други от тях да поискат да получат особени условия за членство като британците, отбеляза Валстрьом.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят