Черна гора избира нов парламент

Черна гора избира нов парламент

В Черна гора тази неделя се провеждат парламентарни избори, пети по ред след възобновяването на черногорската държавност през 2006 г., съобщи сръбската телевизия РТС. В изборите участват 11 листи, а право на глас имат около 540 000 избиратели.

Изборите се провеждат в момент, когато прозападното черногорско правителство е под натиск заради пандемията, и на фона на напрежение в отношенията със Сърбия и Сръбската православна църква заради закон за религиозната собственост.

Социологическите проучвания сочат, че управляващата Демократична партия на социалистите /ДПС/ на Мило Джуканович ще спечели най-много гласове, но не достатъчно, за да управлява самостоятелно.

По време на тридесетте години на власт ДПС поведе Черна гора към независимост от много по-голямата Сърбия и вкара страната в НАТО.

Опозицията около Демократичен фронт е ръководена от университетския професор Здравко Кривокапич. Партията поддържа близки отношения със Сърбия и Русия и казва, че тези отношения трябва да са по-силни.

Алианс, наречен "За бъдещето на Черна гора", подкрепи протестите срещу религиозния закон, който според Сръбската православна църква ще позволи на държавата да отнеме нейното имущество.

Още една опозиционна група се появи трета в проучванията преди вота - центристкият съюз Мирът е нашата нация, който също подкрепи Сръбската православна църква и критикува ширещата се корупция, но е смятан за по-умерен.

В надпреварата участват още няколко малки партии и партии на етническите малцинства.

Много анализатори оценяват тези избори като "най-неизвестните" и "най-важните" в историята на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа