Черна гора обвини руски националисти в опит за убийство на премиера Джуканович

Миливое Катнич

Главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич обвини националисти, граждани на Русия, в опит за убийство на черногорския премиер Мило Джуканович в изборната нощ на 16 октомври в Черна гора. Той обаче добави, че няма никакви доказателства, че държавите Русия и Сърбия е замесена в заговора, предаде агенция Танюг.

Така за първи път официално бяха потвърдени слуховете, плъзнали около ареста на 20 души в Сърбия на 19 октомври.

"Организатори на опита за терористично нападение в Черна гора в деня на изборите са двама националисти от Русия, а целта на тази акция е била промяна в актуалната власт в страната, ликвидиране на премиера Мило Джуканович и предотврати членството на страната в НАТО", каза на пресконференция в Подгорица главният специален прокурор.

На пресконференцията бе показан и триминутен видео запис, за който се твърди, че е получен от службите за сигурност на Сърбия, показващо иззети при ареста военни униформи и снаряжение.

В терористичната група членували граждани на Русия, Сърбия и Черна гора, въоръжени с 50 автоматични пушки и 50 пистолета, каза Катнич.

"Организаторите на тази престъпна група са националисти от Русия, които са стигнали до извода, че правителството на Мило Джуканович не може да бъде сменено чрез избори и трябва да бъде свалено със сила", обясни прокурорът.

По думите му министър-председателя трябвало да бъде ликвидиран от снайперист в 23 часа във вечерта след изборите.

Целта освен това била да се помогне на опозиционна партия да овладее парламента. Името на партията обаче не бе посочено.

Според Катнич разследването е синхронизирано със сръбските власти.

На 24 октомври сръбският премиер Александър Вучич потвърди задържането на няколко души на територията на страната по подозрение за участие в заговора в Черна гора, за което имало "неопровержими доказателства".

Тези събития съвпаднаха с посещение в Белград на секретаря на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев, който е бивш началник на руското контраразузнаване.

Сръбски медии писаха за депортирани руски граждани, свързани с подготвянето на нападения в Черна гора, а руският в."Комерсант" твърдеше, че Патрушев е бил в Белград, за да тушира зреещия скандал между двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?