Черна гора осъди двама руснаци за опита за преврат през 2016 г.

Черна гора осъди двама руснаци за опита за преврат през 2016 г.

Висшият съд в Подгорица осъди руските граждани Едуард Шишмаков и Владимир Попов на 15 и 12 години затвор, след като ги призна за виновни за опита за държавен преврат в деня на парламентарните избори в Черна гора на 16 октомври 2016 г., имал за цел да се попречи на присъединяването на страната към НАТО, съобщиха черногорските медии в четвъртък.

По същото дело лидерите на черногорската опозиция Андрия Мандич и Милан Кнежевич получиха по пет години затвор.

Съдия Сузана Мугоша постанови, че двамата руснаци са поставили под заплаха "основите на обществения строй в Черна гора", като са стремили да предотвратят нейното влизане в НАТО.

Следствието е доказало, че обвиняемите са били инициатори и организатори на опит за държавен преврат, както и че са снабдявали останалите участници в преврата с пари и инструкции, допълва агенция РИА "Новости".

Заедно с двамата руснаци са осъдени още 12 души, между които са и лидерът на Демократичната народна партия Милан Кнежевич и съпредседателят на Демократичния фронт Андрия Мандич.

Двамата руснаци не присъстваха в съдебната зала.

Едуард Шишмаков, 46-годишен капитан от военноморските сили на Русия, бе разобличен още през 2017-та като агент на руското военно разузнаване – ГРУ. Шишмаков е бил и заместник на военния аташе в руското посолство във Варшава, откъдето бе експулсиран през 2014 г. по обвинение в шпионаж.

По-късно разследване на изследователската група "Белингкат" и руския уебсайт "Инсайдър" разкрили и втория, замесен в преврата руснах. В случая бе установена и българска връзка.

Под името Владимир Попов се крие Владимир Николаевич Мойсеев. Той е служител на ГРУ с чин полковник или подполковник и е роден през 1980 година. В периода 2013-2016 година Мойсеев е пътувал многократно до Грузия, България и Гърция. Не е ясно какво е правил в тези държави.

Пътуванията му до България през 2015 г. съвпадат с момента, в който поне двама сърби от паравоенни отряди, сражавали се в Донбас и обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, са установили своя база у нас.

Единият от тях - Бранислав Живкович - е бил изгонен през 2017 г. от Румъния по обвинения в шпионаж "за чуждестранно военно разузнаване".

Разследването е установило, че Мойсеев е роден в малкото село Пивкино в Курганска област. Завършва военно училище, след което е прехвърлен в Москва.

През март 2015 г. Мойсеев се мести в апартамент в руската столица в района, където живеел и един от двамата заподозрени руски агенти за нападението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания - Александър Мишкин.

Както и при Мишкин, апартаментът бил регистриран на името на жена му и децата му. Неговото име не се споменавало никъде.

Под псевдонима "Попов" той е работил като "фотокореспондент" и "журналист" за списание "Morskoye Strakhovanie" (Морско застраховане). Той е използвал това прикритие, за да пътува в Европа в периода 2012-2016 година. Под това име са били публикувани и статии.

През октомври 2016 година Мойсеев с документи на името Попов заминава за Сърбия, където по данни на специалните служби е бил подготвян превратът в Черна гора.

Именно тогава контраразузнаването успява да засече и фотографира момента на срещата на "Попов" с неговия колега от ГРУ Едуард Широков, идентифициран впоследствие като Едуард Шишмаков.

Делото за подготвяния преврат започна през есента на 2016-та. Според версията на следствието, за да не допуснат влизането на Черна гора в НАТО, превратаджиите планирали на 17 октомври, деня на парламентарните избори в страната, да овладеят сградата на парламента, да арестуват или убият министър-председателя Мило Джуканович и сложат на власт проруската партия "Демократичен фронт".

След провала на опита за преврат бяха арестувани 20 души, у които бяха открити различни видове огнестрелно оръжие. Повечето от тях сключиха споразумение с прокуратурата и на днешното дело получиха по три до пет месеца затвор.

На територията на Сърбия на 24 октомври същата година бяха арестувани трима граждани на Русия. По данни на сръбската полиция у тях е били намерени фалшива черногорска полицейска униформа, 122 хиляди евро в брой и оборудване за шифрована връзка. След посещението в Белград на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев Сърбия предаде арестуваните руснаци на Москва.

Черна гора предаде руските участници в преврата на Интерпол за международно издирване.

Мандич и Кнежевич заявиха, че процесът е политически мотивиран, а черногорските власти са разчистили с опозицията политическите си сметки.

В руското външно министерство отхвърлиха обвиненията по адрес на Русия за причастност към организирането на държавен преврат в Черна гора. Във ведомството нарекоха подобни обвинения голословни и абсурдни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят