Черна гора получи покана да се присъедини към НАТО

Москва възрази, НАТО се кани да възстанови политическия диалог с нея

Черна гора получи покана да се присъедини към НАТО

Министрите на външните работи на страните от НАТО поканиха в сряда Черна гора да стане 29-та членка на Алианса. Това "историческо решение за започване на преговори за членство с Черна гора" бе взето единодушно от 28-те министри на външните работи от НАТО на заседание в Брюксел, посочи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от АФП. Агенцията отбелязва, че поканата към Черна гора е отправена въпреки възраженията на Русия.

След отправянето на покана предстои процес по присъединяване, който ще отнеме месеци преди Черна гора официално да стане член на НАТО. Това ще бъде първото разширяване на Алианса след приемането на Албания и Хърватия през 2009 г.

Русия неколкократно обяви съпротивата си спрямо присъединяването на Черна гора, която е сред любимите дестинации на руснаците за почивка и инвестиции. Руският външен министър Сергей Лавров каза през септември, че всяко разширяване на НАТО е "грешка, дори провокация", припомня Ройтерс.

Дипломати от НАТО казаха, че решението да бъде отправена покана към адриатическата държава с население от 650 000 души изпраща послание към Русия, че Москва няма вето върху разширяването на Алианса на изток, въпреки че кандидатурата на Грузия бе усложнена от войната с Русия през 2008 г., посочва Ройтерс.

След като Албания и Хърватия станаха членки на НАТО, сега само Сърбия, която е най-близкият съюзник на Русия на Балканите, не се стреми активно към членство в Алианса, отбелязва агенцията.

Политиката на НАТО на отворени врати помогна за разпространяването на сигурност, стабилност и демократичните ценности, които НАТО защитава, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

"Това наистина е голям ден за моята страна, вярвам, че е заслужен", каза вицепремиерът Игор Лукшич пред министрите от страните от НАТО в Брюксел. "Поканата към Черна гора е голяма новина и за Западните Балкани, за укрепването на тяхната сигурност и стабилност", отбеляза той.

Игор Лукшич обеща Черна гора да продължи решително с реформите, включително с борбата с корупцията и подобряването на сектора на отбраната. "Ние напълно осъзнаваме, че поканата не е краят на процеса, а началото на нов", каза черногорският вицепремиер.

Босна, Грузия и Македония също желаят да се присъединят към НАТО, но не са постигнали достатъчен напредък до момента. Предстои в сряда министрите да обсъдят и техните перспективи за членство. По-късно през деня те ще се срещнат с украинския си колега Павло Климкин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че продължаващото разширяване на военния съюз НАТО ще доведе до ответни действия на Русия, предаде Ройтерс. "Москва винаги е отбелязвала, че продължаващата експанзия на военната инфраструктура на НАТО на изток, разбира се, не може да не доведе до ответни действия от руска страна за гарантиране на сигурността и поддържане на паритета на интереси", заяви Песков пред журналисти в Москва.

Той обаче добави, че е рано да се говори за конкретни ответни мерки на Москва.

НАТО трябва да възобнови политическите разговори на високо равнище с Москва

НАТО трябва да проучи възможността да възобнови политическите разговори на високо равнище в рамките на Съвета НАТО-Русия, който на практика не функционира след анексирането на Крим, заяви генералният секретар на алианса по-късно в сряда, цитиран от ДПА.

"Ще проуча как можем да използваме Съвета като средство за политическо ангажиране", посочи Йенс Столтенберг, след като външните министри от НАТО обсъдиха отношенията с Русия на вечеря снощи.

Приветствам изразената подкрепа за свикване на Съвета и заедно с посланиците ще помислим как може да стане това, добави шефът на НАТО.

Преди това външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че очаква скоро да станат възможни срещите на равнище посланици. Берлин отдавна настоява за възобновяване на редовния диалог с Москва въпреки че отношенията с Русия се влошиха рязко заради ролята ѝ в Украйна и Сирия.

"С Русия трябва да сме твърди, но открити за диалог", съгласи се и външният министър на Белгия Дидие Рейндерс, според когото са нужни контакти най-малкото между военните, за да се избягват инциденти като свалянето на руския самолет от Турция.

Други външни министри, особено източноевропейските, бяха по-сдържани към възобновяването на редовните контакти по линия на Съвета НАТО-Русия, посочва ДПА.

Датският първи дипломат Кристиан Йенсен напомни на свой ред, че е необходимо и Москва да иска подобряване на отношенията с НАТО.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Москва е готова за свикване на Съвета НАТО-Русия, съобщи ТАСС.

"Разбрах, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е предложил да се свика Съветът на равнище постоянни представители. Русия никога не е отказвала работа в този формат, а също и в други формати", посочи той. Лавров добави, че Москва е готова да изслуша какво има да ѝ кажат членовете на НАТО и че освен това и Русия има доста въпроси, които иска да зададе на алианса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят