Черна гора проявила интерес към малък дял от АЕЦ "Белене"

Снежана Радович бе приета от министър Петкова ден след одобрената процедура за "Белене", сн. МЕ

Посланичката на Черна горя у нас Снежана Радович е заявила, че страната ѝ проявява интерес към участие в проекта за строежа на АЕЦ "Белене" като вземе миноритарен дял в него. Това съобщиха от Министерството на енергетиката след среща на Радович с министър Теменужка Петкова в четвъртък.

Двете обсъдили енергийното сътрудничество между България и Черна гора като продължение на проведените през месец септември разговори между българския премиер Бойко Борисов и черногорския му колега Душко Маркович.

Срещата става само ден след одобряването от правителството на разработената от Министерството на енергетиката процедура в девет етапа за търсене на стратегически инвеститор или няколко малки такива в ядрения строеж.

Петкова е запознала посланичката с възможността да бъдат дадени на инвеститори и миноритарни дялове в бъдещата проектна компания за реализация на АЕЦ "Белене", както и че в процедурата могат да участват и големи консуматори на електроенергия не само от България, но и от съседни държави. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия, посочила Петкова.

В отговор Радович заявила, че Черна гора проявява интерес към участие в проекта с миноритарен дял.

Двете с Петкова са се обединили и около намерението за създаване на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия.

Идеята в проекта да се включат съседните държави е отдавнашна. Първо тя бе лансирана от бившия президент Георги Първанов, а по-късно и от премиера Бойко Борисов.

В предишни свои изявление Петкова е казвала, че се очаква процедурата за стратегически инвеститор да започне до кроя на 2018 г. Дали това ще стане с тези срокове предстои да се види, но като цяло намерението на правителството на ГЕРБ е тя да продължи година. Още не се знае на колко възлизат активите и пасивите на НЕК покрай ядрения проект, а те трябва да бъдат обособени в проектната компания. Към нейни дялове се очаква да проявят интерес потенциалните кандидати, но все още не се знае колко ще запази за себе си българската държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес