Черна гора сключи споразумение за ЕС-асоцииране

Република Черна гора подписа в понеделник споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС, което представлява първа стъпка по пътя към евентуално присъединяване към Евросъюза, предадоха световните агенции в понеделник, цитирани от БТА.

Черногорският премиер Желко Шуранович подписа споразумението заедно с външните министри на страните от ЕС в Люксембург, след като беше преодоляна пречка, появила се в последния момент, свързана с България, напомнят агенциите.

София бе заплашила да отложи подписването, борейки се за правото да използва българското наименования "евро" за обединената европейска валутата  в превода на споразумението на български, но тя се съгласи с подписването на документа, след като представителите на ЕС обещаха да бъде приета  декларация по проблема. В тази декларация за пръв път ще се посочи черно на бяло, че заради изписването на еврото на  кирилица между България и Европейския съюз има проблем и че този  проблем трябва бързо да намери решение. Като компромис думата „евро” в българския текст на споразумението бе заменена с абревиатурата на еврото EUR.

Това е важен етап в отношенията между Черна гора и ЕС. Това е пример за другите страни в региона, заяви след подписването еврокомисарят по разширяването Оли Рен, цитиран от ДПА.

Днес сме много по-близо до ЕС, отколкото вчера, посочи черногорският премиер Щуранович и допълни, че Черна гора ще подаде молба за пълноправно членство в ЕС в началото на следващата година.

Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС ще позволи засилването на търговските и икономически връзки, заедно с облекчаването на визовия режим от януари 2008 година, заяви още Оли Рен.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?