"Черната" кутия на разбилия се МиГ още не е заминала за Русия

Разчитането на информацията, ако е възможно, ще отнеме 3-4 седмици

Сн. БГНЕС

До 3-4 седмици Русия ще каже дали може да разчете "черната" кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29, съобщи военният министър Георги Панайотов.

Кутията бе намерена след дни издирване на 70 метра дълбочина в морето и е увредена. Българските инженери от авиобазата "Граф Игнатиево" казаха, че се опасяват, че могат да загубят информацията, ако продължат да опитват да я разчетат, и затова бе взето решението да бъде изпратена в Русия.

"Черната" кутия обаче все още е в България, защото руската страна иска да се изпълнят определени формалности.

"Известен е съставът на групата, която трябва да замине за Русия, руската страна ще окаже съдействие - срокът за това е между 3 и 4 седмици, предполага се, че ще се посещава обект на тяхната отбранителна инфраструктура, специална лаборатория, и те казват, че им е необходимо толкова време", обясни Георги Панайотов на пресконференцията.

Изтребителят се разби по време на учение, като пилотът му майор Валентин Терзиев загина.

Все още тече разследване на трагичния полет.

Военният министър съобщи, че следващата седмица ще представи доклада на "Военна полиция" за инцидента.

Според военните и без информацията в черната кутия има достатъчно данни, за да се изясни инцидента. Полетът е бил контролиран в учебна среда и има записи на разговорите в командния пункт.

В "черната" кутия, която всъщност е оранжева на цвят, е информацията за последните 13 секунди от фаталния полет.

Според първоначалната информация Терзиев е трябвало да направи допълнителна маневра, за да порази движеща се мишена. Тя е падала по-бързо, отколкото е трябвало, но пилотът се е справил със задачата.

След това обаче самолетът е изчезнал от радарите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?