Черната серия от аварии на германски правителствени самолети продължава

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Самолетът с германския външен министър спука гума на колесник малко след приземяването си днес в Ню Йорк - поредна от серия аварии с германски правителствен самолет, съобщи Франс прес.

Това бе първият полет на самолета "Конрад Аденауер" след четиримесечен ремонт поради повреда, довела до принудителното му кацане, докато в него пътуваше Ангела Меркел. В резултат на това канцлерката пропусна официалното откриване на срещата на върха на Г-20 в Аржентина.

Тази сутрин същият този самолет, с външния министър Хайко Маас на борда, спука гума на колесник при кацането си в Ню Йорк, каза придружаваща министъра журналистка от германската служба на АФП.

Самолетът "Еърбъс" А340 трябвало да бъде изтеглен в зона за престой.

Хайко Маас пътуваше за Ню Йорк, тъй като Германия днес поема от Франция ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН за април. Заради аварията беше анулирано официалното предаването на председателството на Маас от френския му колега Жан-Ив Льо Дриан.

От месеци германският правителствен въздушен флот търпи поредица аварии, които възпрепятстват официалните пътувания.

В края на януари президентът Франк-Валтер Щайнмайер остана блокиран в Етиопия заради повреда на друг самолет "Еърбъс". Пак поради повреда в началото на година министърът на развитието Герд Мюлер беше принуден да се откаже от планирано посещение в Намибия.

Самият Маас беше принуден на връщане от посещение в Западна Африка да остане на 1 март в Мали заради друга самолетна повреда.

От 2016 до 2018 г. е имало 1743 полета на германски правителствени самолети, като 21 от тях са били анулирани или са имали технически проблеми, посочи в края на миналата година правителствен говорител, признавайки, че флотът е "съкратен и относително остарял".

Споделяне

Още от Свят