Чернев и Сидеров може да отговарят за лъжливи показания

Чернев и Сидеров може да отговарят за лъжливи показания

Срещу депутатите от “Атака” Павел Чернев и Волен Сидеров може да бъде заведено дознание за лъжесвителстване заради представените от тях различни версии на инцидента от 7 април на автомагистрала “Тракия”, при който е нанесен побой на 22-годишния Явор Додов.  Това заяви в понеделник вътрешният министър Румен Петков, след като Павел Чернев обяви публично, че не е пътувал заедно с Волен Сидеров и побойникът не е той, а шофьорът на Сидеров Любомир Бакърджиев, който е криминално проявен.

Общодържавно издирваният шофьор си е у дома

В понеделник сутринта МВР съобщи, че Бакърджиев бе обявен за общодържавно издирване. По-късно същия ден издирваният заяви пред Инфо радио, че си у дома, официално посочения си адрес, където никой не го е търсил. Във вторник той ще се яви на разпит в Пазарджик, където се води дознанието.

Любомир Бакърджиев подчерта, че не се крие от органите на реда и заяви, че той също “прикрива” част от истината заради Волен Сидеров. “Пръв младият Доков ме удари на магистралата. Поне едно 50 метра карахме като по екшън филмите. Той ме засича. Аз искам да избягам, а той ми застава пред пътя. Искам да карам след него, той обаче спира. В момента, в който аз намирам пролука, младият Доков ми удря колата отдясно. Точно като за атентат”, каза Любомир Бакърджиев . По думите му на магистралата е имало и стрелба.

Помолени за обяснение, от пресцентъра на МВР заявиха пред Mediapool, че мярката не е снета и Бакърджиев все още е общодържавно издирван.

Новият развой на събитията е реална заплаха оцеляването на “Атака”, след като Чернев и Петър Берон поставиха под съмнение лидерството на Сидеров.

Чернев може да бъде осъден за лъжесвидетелстване, коментираха депутати, но допуснаха, че най-вероятно ще получи условна присъда (до 5 г.), ако се сметне, че е съдействал на разследването. Дори и в такъв случай обаче правата му на народен представител ще бъдат прекратени.

Веднага след инцидента лидерът на “Атака” обяви, че това е опит за покушение срещу живота му. Според него Докови са близки до депутата от ДПС Йордан Цонев и до структури на ТИМ.

Проф. Божидар Димитров определи Явор Доков като “бъдещ разузнавач”, симпатизиращ на националистите, което било естествено за всички разузнавачи.

Нападнатото момче твърди категорично, че познало в побойника депутата Чернев.

Миналата седмица министър Румен Петков огласи публично взаимно изключващите се показания на зам.-председателя на “Атака” – първо, че бил в една кола с Волен Сидеров, когато били засечени от друга кола, но той не се бил нахвърлял над никого да го бие. Втория път твърдял, че е пътувал с още трима души, сред които и Сидеров, но не е шофирал и не се е случвал никакъв инцидент.

Чернев бил убеден от Сидеров да изфабрикува лъжлива версия

Според най-новите изявления на Чернев, огласени пред медиите, той е пътувал в друг автомобил и не е бил дори свидетел на случилото се. Часове по-късно той бил убеден от Сидеров, че е извършен опит за атентат и той трябва да изфабрикува фалшивите показания, за да бъде спасен действителният извършител на побоя – 23-годишния Любомир Бакъдржиев.

Последният е лежал е в затвора в Бобов дол и има условна присъда за грабеж, поради което Сидеров преценил, че е рисковано да разкриват участието му. Бакърджиев е едър физически и прилича на Павел Чернев.

На разговора по убеждаването на Чернев да лъжесвидетелства присъствала и Капка Георгиева, главен редактор на в. “Атака”, която от години живее със Сидеров и е майка на депутата Димитър Стоянов, член на ПГ на “Атака”.

Ако бъде обявен за виновен, Бакърджиев може да влезе в затвора за ефективно излежаване на присъдата. Тогава може да каже много неща, които знае за “Атака”, мотивирал се още Сидеров.  Според Чернев “в партията наистина има неща, които не са за публично изнасяне”.

Чернев обясни пред НТВ, че побоят над Явор Доков е нещо отвратително и призова Бакърджиев да си признае.

Той съобщи, че “изчезналият” шофьор му се обадил сутринта няколко пъти и му обяснил, че е объркан и изплашен.

Чернев смята, че е бил подведен от Сидеров, който се възползвал от доверието и уважението, което той имал към партийния лидер.

Прокурорите да решават дали може да носи вина юридически, посочи още депутатът.

В коментара си пред журналисти Румен Петков каза още, че от материалите, които са иззети от видеокамерите на бензиностанция на автомагистрала "Тракия", се вижда, че Павел Чернев е бил с автомобил БМВ, а не с колата на Волен Сидеров, въпреки че двете коли са били заедно на бензиностанцията.

Лъжесвидетелството от Павел Чернев и Волен Сидеров е факт, категоричен бе Румен Петков.

Чернев се съгласи да му бъдат снети отпечатъци

В понеделник Чернев замина за Пазарджик, където се води дознанието, за да му бъдат снети отпечатъци и да даде нови показания. Досега той отказваше да стори това с мотива, че пробите могат да бъдат фалшифицирани. С Чернев бе и човекът, с когото са били през нощта на “атентата” - членът на партия “Атака” Пело Стоев, който пръв изнесе в медиите версията, че Чернев не е замесен в побоя. 

Не съм изненадан от новата версия, трета поред на Павел Чернев, коментира и полк. Жоро Стоицев, директор на РДВР – Пазарджик. Той знаел за какво става въпрос, защото МВР много отдавна иззело записите от охранителните камери на бензиностанцията, където е спирала колата, с която са се возили Чернев и придружителя му.

Шефът на РДВР каза още, че уважава доблестта на Павел Чернев за последното му изявление, но не пожела да коментира различните версии. “Чернев си знае най-добре какво прави. Аз не мога да давам съвети, на когото и да било, но ние работим така, че да няма двусмислени версии”.

Материалите скандалния инцидент на магистрала “Тракия” бяха внесени в прокуратурата миналия петък, а преди това Народното събрание гласува декларация, с която осъди “бруталното хулиганско” поведение на двамата депутати от “Атака”. 

Румен Петков смята, че парламентът е действал адекватно с декларацията и с

дискусията, защото това говорело за силата и авторитета на Народното събрание. Депутатите от мнозинството и от ДСБ, които гласуваха декларацията срещу Сидеров и Чернев не видяха проблем в това, че Чернев може би наистина не е участвал в побоя и че предварително са произнесли “присъдата”.

Готви се нова група на “Атака” без Сидеров

Ще има нова парламентарна група, която ще се нарича коалиция “Атака”, прогнозира Петър Берон, депутат от “Атака”. Според него в новото формирование ще влязат поне двама от сегашните депутати от “Атака” и бивши членове, които сега са независими.

По думите му “Атака” може да съществува без Волен Сидеров в “един по-демократичен и приличен вид”. Той уточни, че няма да се кандидатира за лидер на новата група.

Част от изключените и напусналите ПГ на “Атака” коментираха, че проблем на групата е Сидеров.

“Аз лично не мога повече да бъдат свързан с една практика, политическа, която просто е недопустима. Дълго издържах, правих компромиси в името на единството, в името на волята на избирателите да подкрепят една проформа, която се видя, че се правят опити да се приватизира, смятам че стига толкова”, допълни Берон.

Той добави, че е против партиите от типа “Партия – това съм аз”.

Политически последици

Изненадващият развой на събитията около инцидента на магистрала “Тракия” ще има несъмнени политически последици за националистическата формация, която непрекъснато се тресе от вътрешни скандали, довели до изгонването или напускането на 7 депутати от парламентарната ѝ група.

Нито един от скандалите обаче не доведе до значим спад в доверието към “Атака”, която според последни социологически проучвания, е втора политическа сила в страната след БСП, далеч изпреварвайки НДСВ, ДПС и десните партии.

За разлика от предишните случаи, обаче, последният скандал дискредитира директно Волен Сидеров и ако той не се оттегли доброволно, вероятно ще остане в изолация в парламента.

Политологът доц. Васил Пенев прогнозира, че новосформиралото се движение ГЕРБ на Бойко Борисов ще измести от мястото ѝ “Атака”.

Социалният антрополог Харалан Александров бе скептичен, че очевидният провал на лидерите в “Атака” ще доведе до отлив на подкрепа от симпатизантите ѝ. Според него тази формация сама по себе си не е интересна, тя е просто плод на провала на останалите политически формации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?