Черни балони в небето пусна протестът срещу властта

За двадесет и втора вечер пред сградата на Министерския съвет в София се събраха недоволни от правителството на Пламен Орешарски, след като сутринта пиха станалото обичайно кафе пред парламента.

 

В уреченото време около 19 часа в пространството между правителствената и президентската сгради се събраха около хиляда души, които отново скандираха "Оставка” и освиркаха кабинета. Движението бе блокирано.

 

Група младежи пуснаха в небето над площада черни балони. "Черни са ни пред очите нашите политици, затова и балоните са черни", обясниха демонстрантите, които бяхо облечени в черно.

 

Виждат се плакати с надписи "България каза: Орешарски, върви си”, "Орешарски, стига хазарт в държавата! Оставка!”. Към протестиращите се присъединяват все повече хора и до 19.30 часа станаха 2500. Обикновено множеството при тръгването си към парламента и после до Орловия мост нараства до 4-6 хил. души според мястото на протеста и времето. Като цяло демонстрантите се подменят в различните часове.

 

Протестиращи, предимно млади хора, носят залепени на дрехите си малки стикери с българския трикольор. Те бяха опънали и десетметров транспарант с цветовете на българския трибагреник.

 

Пред президентството отново се появи дървото на срама, украсено с ликовете на политици и бизнесмени, предаде бТВ. "Чудесна идея, трябва някой да ги засрами тия, дето са несменяеми. Аз не знам какво още трябва да се направи, за да си дадат оставката. Те срам нямат въобще”, казва пред телевизията Иванка Кирова.

Създаденото преди дни дърво на срама се кичи с все пи-богата "украса". "Сигурно скоро дървото ще стане тясно за снимките на лицата, които са позор за държавата”, смята Петко Петков.

 

Присъстващите усърдно коментираха изявлението на президента Росен Плевнелиев, с което той призова управляващите да се вслушат в гласа на протестиращите. Мъж дори носеше плакат с благодарствен надпис: "Thank you, Mr. President". Демонстрантите обърнаха гръб на "Дондуков" 1 и бурно аплодираха президентството.

 

Има засилени мерки за сигурност, включително и на местата, откъдето ще мине шествието.

 

Около 100 души се събраха и на станалия редовен контрапротест в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски на пилоните пред НДК. Те държат лозунги с надписи "Шанс за Орешарски, шанс за България", "Парламентът отвътре работи, отвън дяволът лъготи", "Няма избори да правим, избраните с работа ще натоварим". Те обаче се разотидоха след половин час.

 

На сутрешното кафе пред парламента протестиращи сложиха кашони с лист с текст от Изборния кодекс върху тях. Текстът, който трябва да бъде променен, е задраскан върху листа.

 

Периметърът за сигурност около парламента бе разширен. Загражденията са увеличени. Това е направено, за да не се стига до инциденти и да се гарантира сигурността на депутатите, каза вътрешният министър Цветлин Йовчев пред БНТ.

 

Граждани се оплакаха, че заради разширената зона за сигурност достъпът до храма "Св.Александър Невски" е бил затруднен. Мъж, представил се като Николов от София, се оплака, че не е успял да влезе за утрешната служба в черквата. "Какво е това нещо, във военно положение ли сме, за да ни се забранява достъпът до храма", попита Николов.

 

Други граждани заявиха, че са запалили свещ в храма в памет на полицая, който почина след изпълнение на служебните си задължения.

 

Разширеният периметър за сигурност затрудни много столичани да стигнат до работните си места и предизвика недоволството им.

 

Служителите на МВР изпълняват "перфектно задълженията си" и се справят много добре с охраната на протестите, похвали полиците вътрешният министър.

 

За осигуряването на обществения ред в София са привлечени полицаи от провинцията, но въпреки това служителите на МВР са "подложени на свърхнатоварване", защото работят по 12 – 16 часа дневно, каза министър Йовчев.

 

Вече са проведени разговори с премиера Пламен Орешарски за осигуряване на допълнителни средства на МВР, с които да бъдат платени извънредния труд на полицаите, охраняващи протестите, каза вътрешният министър.

Споделяне

Още от България