Черни и цветни метали на вторични суровини само със сертификат

С влизащи в села от петък промени в Закона за управление на отпадъците се затяга съществено режимът за изкупуване на цветни и черни метали, припомниха от Българската асоциация по рециклиране.

Особени изисквания се въвеждат за изкупуването на отпадъци от елементи и части от обществените инфраструктури. Части и съоръжения от вагони, локомотиви и железопъптин релси, калотки, елементи от спирачни системи на влаковете и др. вече ще се приемат само ако се представи сертификат за произход на отпадъците. Той трябва да е издаден от фирмата, която ги е бракувала. Другият вариант е лицето, което ги предава за вторични суровини, да попълва документ с личните си данни, в която под страх от наказателна отговорност да декларират, че предаваните отпадъци са тяхна лична собственост.

При всяко последващо предаване на материалите, те следва да се съпровождат от удостоверение за произход, което да доказва ясно източника на отпадъците и количеството му. Всички лични данни на лицата, които са предали отпадъците, ще се записват в регистри за покупки, които търговците са длъжни да водят на своите площадки, непосредствено след извършване на сделката.

Ако тези изисквания не се спазват, търговците на метални отпадъци ще бъдат глобявани от 10 000 лв. до 30 000 лв., а при повторно нарушение - от 60 000 лв. до 200 000 лв.

При системни нарушения на условията за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали се отнема лицензът.

Нов момент след отнемането е, че заповедта на министъра на икономиката и енергетиката вече има предварително действие, тоест, търговецът е длъжен да спре работата си, независимо че има право да обжалва акта в съда.

От асоциацията призовават всички търговци на метали да спазват посочените изисквания и да сигнализират организацията или компетентните държавни органи при опит за предаване на скрап в неясен произход.

Българската асоциация по рециклиране вече е започнала да съставя списък на нелицензираните пунктове с отпадъци. Той ще бъде оповестен на контролните органи веднага след изготвянето му и организацията ще настоява за най-строги мерки срещу тези търговци.

В момента в страната има лицензирани около 900 фирми за търговия с отпадъци от черни и цветни метали, стопанисващи повече от 2500 площадки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?