"Черничък човек с ланци" можел да купи ВСС срещу 200 000 евро

"Черничък човек с ланци" можел да купи ВСС срещу 200 000 евро
"Черничък човек с ланци" от Плевен пращал емисари сред кандидатите за административни ръководители в магистратурата и обещавал набиране на солидна подкрепа във Висшия съдебен съвет срещу сумата от 200 000 евро. Това разказа по време на заседание на съвета членът на ВСС и председател на неговата бюджетна комисия Иван Колев.

За тези пари плевенчанинът обещавал да осигури подкрепа на между 8 и 13 членове на съвета, които да гласуват за платилия си кандидат. Колев е получил сигнала от един от претендентите за шефско място преди ден. Той му се обадил по телефона и разказал за случващото се.

Специалната "оферта" са получили кандидати, чиито позиции бяха гласувани на заседанията на ВСС през последните 10 дни.

Колев получил потвърждение на информацията, след като му се обадили и от "малка партийна централа" на парламентарно представена формация. От там му разказали същата история и заявили, че напълно вярват в способностите на плевенчанина да осигурява подкрепа срещу пари.

Членът на ВСС категорично отказа да каже коя е политическата централа и кои са кандидатите, получили "оферти". Единственото прекалено образно уточнение, което членът на ВСС пожела да направи, бе че партията си е избрала за символ цвят, наподобяващ "детско разстройство".

Колев добави още, че има списък с имената на членовете на съвета, които "можело да бъдат купени". По думите му вътре фигурирал той и други членове на "неполитическата квота в съвета".

Сред своите колеги Колев съобщи, че е направил и проверка в Плевен за въпросната личност. Мъжът се казвал "Красьо", а бившият шеф на Софийския районен съд дори успял да разбере с какъв автомобил се движел из града.

ВСС възложи на Колев да подготви сигнал с данните по случая, който да бъде изпратен в прокуратурата. Председателят на ВАС Константин Пенчев също заяви, че трябва да се вземат нужните мерки, защото въпросът е сериозен.

"Трябва ясно да се заяви, че членовете на съвета не могат да бъдат обект на натиск и за това не бива да се допускат такива внушения", обясни представляващият ВСС член Анелия Мингова. Според нея тази история е идва заедно с постоянния политически натиски от "най-високо място в изпълнителната власт и от управляващите в парламента" за избиране на точно определен кандидат за шеф в Софийския градски съд.

Сред претендентите за този пост е и настоящият ръководител на съда Светлин Михайлов, който е спряган за приближен до ДПС магистрат.

Споделяне

Още по темата

Още от България