Черно море може да конкурира Русия като източник на газови доставки

Черно море може да конкурира Русия като източник на газови доставки
Геополитиката на тръбопроводите между Русия и Европа може да се промени драстично, ако бъдат разработени неконвенционалните газови и нефтени резерви на Черноморския регион, заявиха експерти по време на енергийна конференция, проведена в края на миналата седмица в Букурещ, съобщава EUobserver.

"Ресурсите на Черно море са много големи и дори могат да заменят газовите доставки от Русия", посочи Дину Патрициу, румънски петролен магнат и инвеститор, който вече е закупил огромна част от крайбрежието на страната.

Конференцията "Черноморски енергиен и икономически форум", в която участваха политици и бизнесмени, бе организирана от базирания във Вашингтон ляво-насочен тинк-танк "Atlantic Council".

Идеята на Дину Патрициу, че Черно море може да стане "производствен район", а не само транзитен маршрут от Източна към Западна Европа, е базирана на развитието на нови ресурси като "газови хидрати" и други неконвенционални форми.

"Не съм голям застъпник на тръбопроводите. Това са дългосрочни проекти с ниска възвращаемост и в тях задължително е включена политика", поясни той. Подобна тези изрази преди това американският специален пратеник Ричард Морнингстар, който посочи, че проблемът с енергийната зависимост на ЕС не може да бъде разрешен единствено с газопроводи.

До този момент нито една голяма западна компания не е застанала зад проекти, свързани с експлоатация на газови хидрати, известни също като "възпламеняващ се лед".

След като е добит от морското дъно, твърдият природен газ може лесно да се транспортира чрез контейнери и не изисква скъпи преработвателни технологии като при втечнения природен газ (LNG). Смята се, че Черно море има богати резерви на газови хидрати.

Ако те се използват, би могла да бъде намалена зависимостта на европейските страни от руските газопроводи и свързаните с това рискове от политически мотивирано прекъсване на доставките.

Неконвенционалният газ освен това може да бъде добиван от пясък или торф. Трудно е да се направи оценка за размера на неконвенционалните енергийни резерви на ЕС.

Съединените щати обаче вече задоволяват половината от нуждите си от нови източници, докато европейски страни като Великобритания, Полша и Унгария все още са на етап пилотни проекти.

Газовият пазар на ЕС може да претърпи "революция", ако се премине от традиционен към неконвенционален газ, заяви Глен Сансом, генерален мениджър на "Шлумбъргър" (Schlumberger), най-големият световен доставчик на услуги, свързани с добив на петрол.

По-слаборазвити страни, които традиционно консумират по-малко енергия в сравнение с високо индустриализираните западни държави, също насочват вниманието си към нови възможности.

Докато експерти в Букурещ обсъждаха въпроса с газовите хидрати в района на Черно море, Китай съобщи, че е открил залежи от неконвенционален газ от 35 милиарда тона в Тибет. Новият газ може да влезе в употреба след 10 години.

Газовите хидрати и другите неконвенционални газови ресурси са по-безвредни за околната среда от въглищата, но все пак отделят в атмосферата значими количества въглероден двуокис.

Европейската комисия има предвид потенциала на новите газови ресурси в Европа, заяви пред EUobserver Фабрицио Барбасо, зам.-шеф на енергийната дирекция в ЕК.

Неконвенционалният газ може да бъде "голям пробив" за Европа, ако се докаже икономически рентабилен, посочи той.

Споделяне

Още от Бизнес