Нова идея:

Черно море ще спасява Бургас и Варна от безводието

Израел ще учи България как да използва морската вода за битово водоснабдяване

Черно море ще спасява Бургас и Варна от безводието

Изглежда правителството се е вслушало в съвета на президента Румен Радев да се поучи от опита на Израел в решаването на водни кризи. Така сега на дневен ред има нова идея за спасяването на Бургас и Варна от безводието.

Вместо да се хвърлят 60 млн. лв. за връзка от язовирите "Порой" и "Ахелой" с "Камчия" със спорен ефект, в средносрочен план - до 5 години, може да се изградят две инсталации за обезсоляване на морската вода и използването ѝ за битовите нужди на цялото Черноморие. Това съобщиха източници на Mediapool от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Ноу хауто ще бъде взето от Израел, където така се осигурява около 40 на сто от водата за битовото водоснабдяване. Вече е проведена и първа среща за обмяна на опит на политическо ниво. Предстои детайлите да бъдат обсъдени на експертно ниво в следващи срещи. По тази причина към момента няма яснота колко ще струва изграждането на двете инсталации и дали ще е по-скъпо или по-евтино от екшън плана на министъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро или както вече го наричат в социалните мрежи ВодоЗоро.

За момента няма развитие по предложението му за решаване на евентуална водна криза в Бургас. Проект все още не е представил. Няма и обоснован доклад за изразходването на 60-те милиона лева, казаха от МРРБ. Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков също все още не е обявил бедствено положение, за да може да се задейства планът на Емил Димитров.

Междувременно дъждовете през последните две седмици са започнали да пълнят язовир "Камчия" и той вече е на една четвърт (близо 25%) от полезния си обем към 15 декември. За сравнение към 27 ноември, когато се разгоря скандалът в парламента, полезният воден обем на язовира беше една пета (малко над 20%). Това показват данните от ежедневния бюлетин за състоянието на водите поддържан от МОСВ.

Срещата България - Израел за ВиК отрасъла

Онлайн срещата между България и Израел, по въпроси свързани с ВиК отрасъла, се е провела във вторник. На нея е бил обсъден опитът на Тел Авив в областта на управлението на водите и възможностите за алтернативно питейно-битово водоснабдяване.

От българска страна в срещата са участвали министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, заместникът ѝ Николай Нанков, изпълнителният директор на ВиК холдинга Илиян Илиев и председателят на Надзорния съвет на холдинга Иван Иванов и други представители на МРРБ. От страна на Израел са участвали ръководството на държавната водна компания "Мекорот" (Mekorot) и на Института за износ. Срещата е реализирана с помощта на посланика на България в Тел Авив Румяна Бъчварова, на посланика на Израел у нас Йорам Елрон и на представители на външните министерства на двете страни.

Около 90% от водния ресурс в Израел се преработва и използва повторно. Поради недостиг на вода преди години започва реализацията на проект за обезсоляването на морската вода и използването ѝ в битовото водоснабдяване и в земеделието. Първоначално по този начин са се задоволявали само 2 на сто от потребностите през 2005 г., за да достигне 39 на сто през 2018 г. С днешна дата плановете на Израел са до 2050 г. количеството обезсолена вода, което се използва в Израел, да достигне 61 на сто от общия воден ресурс, са посочили представителите на "Мекорот".

В условията на климатични промени, страната ни повече от всякога се нуждае от добри практики и модели за управление на ВиК инфраструктурата, а Израел е страна, от която можем да научим много, защото е еталон за ефективно използване на водните ресурси, е казала Петя Аврамова.

Тя е посочила, че "редуването на порои и наводнения с периоди на продължителни засушавания в последните години е стимул да се търсят нови възможности за регионите с ограничени ресурси, включително чрез нови технологии, сред които обезсоляване на морската вода за питейно-битовите нужди".

Как пустиня става оазис

Израел има дълъг опит в решаването на проблема с недостига на водата. За тази цел през 1948 г. е създадена компанията "Мекорот" (Mekorot). Днес тя е един от лидерите в решенията за доставка на вода чрез използването на най-новите технологии.

Компанията прави първото обезсоляване на морска вода, за да даде живот и да развие градовете си в южната част на Израел, където има недостиг на питейна вода, както и да осигури за селското стопанство. Днес националната компания има изградени пет обезсоляващи инсталации по брега на Средиземно море, а в процес на изграждане са още две.

Един от примерите за успешно развитие е южният град Ейлат, разположен в пустинята Негев на брега на Червено море. Именно там е построена първата инсталация за обезсоляване на вода в Израел и в Близкия изток. Първоначално това е ставало чрез изпаряване, а по-късно технологията е надградена по метода на обратна осмоза. Днес инсталацията може да обезсолява вода от различни източници - морска и подпочвена.

"Мекорот" управлява доставката на всички видове вода в единна интегрирана система - обезсолена вода, кладенци, повърхностни води, солена вода, пречистени отпадъчни води. Целта е да сведе загубите до минимум, като в момента те са около 3% и само в някои общини са между 5% и 7%. За сравнение въпреки милиардите изсипани във ВиК сектора в България през последните десетина години загубите на вода у нас остават постоянна величина от около 60% и дори за последната година са нараснали до 61 на сто.

"Мекорот" доставя над 2 милиарда кубически метра вода годишно, а оборотът ѝ възлиза на над 1 млрд. долара.

Доскоро обезсоляването на морската вода се считаше за скъпо удоволствие, което България не би могла да си позволи. Но представителите на израелската компания са уверили, че вече има инсталации, които работят с по-малко експлотационни разходи.

Колко точно ще струва изграждането на една инсталация в България е въпрос на сметки, защото зависи от параметрите, които ще зададе българската страна - капацитет, обеми и т.н., коментира участник в срещата пред Mediapool.

Цената на водата

По време на срещата е коментирана и ценовата политика във водния сектор на Израел. Темата е актуална у нас предвид искането за поскъпване на услугата от няколко ВиК оператора, както и предстоящото приемане на Закона за ВиК.

В Израел всички потребители плащат еднаква цена. Тя обаче е различна за различните сфери - за питейно-битови нужди, за земеделие, за промишлени нужди и т.н. При месечно потребление до 3.5 куб. м на човек цената на водата има една стойност, но при надвишаване на потреблението над това ниво, цената на водата също се увеличава.

В България сега има 52 цени на водата, колкото са ВиК дружествата. Регионалното министерство предлага те да станат 28 с приемането на новия Закон за ВиК.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?