Черно море става за къпане, Дунав - не

Снимка: радио Видин

Плажовете по Черно море са безопасни за къпане, докато тези по река Дунав - не. Това показват замерванията за юли и август, съобщи д-р Димитър Димитров, директор на дирекция “Обществено здраве” в Министерството на здравеопазването.

Всички зони по Черноморското крайбрежие отговарят на европейските изисквания. На някои места първите проби са били лоши, но повторните са показали, че повече няма проблеми в тези места, каза Димитров.

От години най-проблемни са Южният плаж и т.нар. Офицерски плаж във Варна, както и Попският в Царево. Тази година обаче отклонения от нормите не са установени. Към момента нито едно от местата, на които правим мониторинг, не показва възможност то да бъде затворено в края на сезона, каза Димитров.

Тези плажове често се замърсяваха от фекалните води, които се изливат директно в морето.

За разлика от Черно море, река Дунав е опасна за къпане. Замърсяването на реката става извън българска територия и затова е “изключително трудно, дори бих казал невъзможно” нещата да се променят, каза Димитров. Според него областните управители трябва да издадат забрана за къпане по Дунав.

Табела с информация за състоянието на водата задължително трябва да има на плажа. Отговорността за това е на концесионерите, а за неохраняемите плажове - на областните управители. Всички данни за отделите зони за къпане могат да бъдат намерени в интернет порталите на Регионалните здравни инспекции.

Преди началото на всеки сезон за къпане Европейската комисия дава доклад за изминалата година. През 2009-2010 г. в общата европейска класация на водите за къпане България беше на 5-6 място, но през 2011 г. падна доста надолу в класацията.

Според експерта това се отдава на много фактори, но основната е нова европейска директива. Всички страни, които минаха от новата на старата директива показаха голяма промяна в качеството на водите, заяви Димитров.

Общо в страната са обособени около 90 зони за къпане в областите Бургас, Варна, Добрич, Разград. През летния сезон (юни - септември) контролът в тези области е завишен. Най-малко веднъж на 2 седмици регионалните здравни инспекции (РЗИ) трябва да взимат проби от водата.

Никъде не трябва да се оценява качеството на водите за къпане въз основа само на една проба, или само от данните от миналия сезон, обясни Димитров. Според него само една лоша проба не означава нищо, стига да не е извънредно лоша. Процесът на оценяване се прави в период от 4 години, а когато петата година дойде, най-старите данни се заменят от тези за настоящия сезон, за да се продължи процеса, поясни той.

Споделяне

Още от България