Черногорски министър подаде оставка при скандал за трафик на жени и цигари

Министърът на вътрешните работи на Черна гора Милан Филипович подаде днес оставка по време на скандали в страната, свързани с трафик на жени и цигари, предаде Асошиейтед прес.

Милан Филипович каза, че подава оставка, тъй като черногорският парламент не приел два закона, които се отнасят до реформи в работата на полицията.

Въпреки че Филипович спомена само тази причина за оставката си, неговото оттегляне става по време на скандали, които сериозно разклатиха правителството, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Съдия по делото за трафик на жени в Черна гора каза вчера, че е била подслушвана, следена и изнудвана от тайната полиция по време на разследването.

Делото бе заведено след като молдовка, която избяга от публичен дом, заяви, че била малтретирана и насила заставена да проституира. Момичето обвини някои високопоставени черногорски служители в това, че са замесени в трафик на жени, предизвиквайки голям скандал в републиката.

В друг скандал в Черна гора италианските власти водят разследване по подозрения, че някои високопоставени правителствени служители са замесени в мрежа за контрабанда на цигари от Черна гора за Италия през Адриатическо море.

Италия, чрез Интерпол, е издала заповеди за арест за двама черногорски бизнесмени, близки приятели на премиера Мило Джуканович, във връзка с трафика на цигари, информират световните агенции. Заповедите за арест се отнасят за Веселин Барович и Бранко Вуйошевич.

Според черногорския в. Виести, цитиран от АФП, италианската полиция подозира Барович и Вуйошевич в трафик на цигари, пране на пари и организирана престъпност.

Черногорският премиер Мило Джуканович отхвърли през юли обвиненията срещу него, отправени от италианското правосъдие, за участието му в контрабанда на цигари, предаде АФП.

Джуканович заяви, че е готов да се откаже от своя имунитет, ако има процес срещу него.

Прокуратурата в Неапол бе издала заповед за задържане на Джуканович, която обаче не бе приложена, тъй като черногорският лидер е защитен от имунитет, признат от международното право.

На пресконференция в Подгорица Джуканович тогава призна, че Черна гора е складирала и е създавала благоприятни условия за транзита на цигари, но изтъкна, че не става дума за трафик, а за операции, легализирани с документи.

Споделяне

Още от Балкани