Черногорският парламент прие конституционната харта на Сърбия и Черна гора

Черногорският парламент прие вчера след двудневни дебати конституционната харта на бъдещото държавно обединение Сърбия и Черна гора и закона за нейното прилагане, предаде АФП, цитирано от БТА.
Документите бяха гласувани с просто мнозинство в 75-местния парламент, а в гласуването взеха участие 62 народни представители.

За конституционната харта гласуваха 55 депутати, против бяха седем, а за закона за нейното прилагане гласуваха 44 депутати, 18 се обявиха против.
Сръбският парламент прие документите на 27 януари.

За да влязат в сила документите, те трябваше да бъдат приети първо от парламентите на Сърбия и Черна гора, а след това трябва да ги одобри и югославският парламент, пише АФП.

Все още не е определена датата, когато ще заседава югославският парламент.

Конституционната харта на Сърбия и Черна гора, която бе приета от двата републикански парламента, е неприемлива за косовските албанци, отбелязва днес белградския вестник Политика и цитира представители на трите основни албански партии в областта.

Говорител на Демократичния съюз на Косово на Ибрахим Ругова е заявил, че Белград с последните си изявления за завръщането на сръбската власт в Косово рискува мира и стабилността на Балканите. Само косоварите могат да определят своето бъдеще, заявил говорителят на ДСК и допълнил, че Косово е независимост.

Заместник-председателят на Демократичната партия на Косово Хайредин Кучи е поискал международната общност да отхвърли Конституционната харта и по-точно онази част от преамбюла, в която се казва, че Косово е съставна част на Сърбия.

Лидер на Демократичната партия на Косово е бившият шеф та Аармията за освобождение на Косово Хашим Тачи.

Кучи, както и Буяр Дуголи от Алианса за бъдещето на Косово смятат, че трябва да се ускори решаването на окончателния статут на Косово и че бъдещето на областта е в пълна независимост и интегриране в Европейския съюз, отбелязва в. Политика.

Алиансът за бъдеще на Косово също произлезе от средите на въоръжените албански бунтовници и негов лидер стана Рамуш Харадинай- бивш командир от АОК.

Представители на трите водещи партии на косовските албанци са заявили, че парламентът на Косово на едно от следващите си заседания ще обсъди Конституционната харта на Сърбия и Черна гора и независимостта на Косово.

По повод приемането на Конституционната харта на Сърбия и Черна гора от сръбския парламент в понеделник и вчера от черногорския парламент върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Хавиер Солана заяви, че става въпрос за "исторически момент" и че общността между Сърбия и Черна гора става реалност, пише в. Политика в днешния си брой.

Широката подкрепа за Конституционната харта в двата парламента ясно показва решимостта на народите на Сърбия и Черна гора да тръгнат към европейска интеграция, подчертал Солана, цитиран от в. Политика. Вестникът цитира и шефа на мисията на ОССЕ в СРЮ Маурицио Масари, който приветствал приемането на конституционната харта в парламентите на Сърбия и Черна гора и заявил, че ОССЕ очаква хартата да бъде приета скоро и от федералния парламент. Пътят към Европа преминава през Конституционната харта, заявил Масари.

Заместник председателят на Демократичната партия на социалистите и кандидат на тази партия за първи президент на държавната общност Сърбия и Черна гора Светозар Марович оцени, че приемането на двата документа поставя началото на нови отношения между Белград и Подгорица, съобщават днешните сръбски издания. Новата държавна общност е направена по европейски принцип и бъдещето ѝ е в ръцете на нейните граждани, заявил Марович, цитиран от днешния сръбски печат.

Вярваме, че още през 2004 г. Сърбия ще стане независима, самостоятелна, суверенна и международно призната държава, смята председателят на Демохристиянската партия на Сърбия Владан Батич, цитиран от в. Глас Явности. Според Батич държавното обединение Сърбия и Черна гора, по начина, по който е структурирано и планирано, трудно ще може да започне да функционира. Батич заявил, че очаква двете страни много по-рано от изтичането на срока от три години да тръгнат към провъзгласяване на своя суверенитет. Той казал също, че председателката на сръбския парламент Наташа Мичич е обещала инициативата за насрочването на референдум за независимостта на Сърбия да бъде включена в дневния ред на първото редовно заседание на републиканския парламент.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?