Чернокожите избиратели може да се окажат ключа към дуела между Байдън и Тръмп

Чернокожите избиратели може да се окажат ключа към дуела между Байдън и Тръмп

През 2016 г. Оскар Уолтън не гласува. Между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, "смятах, че нито един не отговаря наистина на нуждите на хората", разказва той в парк в Милуоки, изправен пред пикап, покрит целия с графити BLM (съкращение от Black Lives Matter,"Животът на чернокожите има значение").

Той не е единственият.

Най-големият град в Уисконсин, с близо 40 на сто чернокожи жители и 20 на сто латиноамериканци - Милуоки има много по-космополитен вид от обширните селски райони на този щат от Средния запад.

През 2016 г. участието в президентските избори в този град с 600 000 жители беше спаднало с 40 000 гласа в сравнение с последните избори, в които участваше Барак Обама.

За всеобща изненада, Доналд Тръмп спечели в Уисконсин с по-малко от 25 000 гласа преднина. И спечели президентските избори, благодарение на други последвали победи в Средния запад.

Следователно на 3 ноември мобилизацията на чернокожите избиратели би трябвало да изиграе ключова роля за излъчването на победителя между Джо Байдън и президента републиканец.

Избори, които ще бъдат белязани от съвпадението на исторически кризи: пандемията от Ковид-19, която засяга особено афроамериканците, икономическата рецесия и историческото движение на недоволство срещу расизма и полицейското насилие.

"На тези избори ще гласувам", уверява 28-годишният Оскар Уолтън, който работи за асоциация, помагаща на бездомните, и се занимава с музика.

Въпреки че според него Демократическата партия в известен смисъл е "изоставила" чернокожите американци, той ще избере Джо Байдън.

Над седемдесетгодишният политически ветеран не предизвиква ентусиазъм у него, но според него той ще може "да запази мястото, докато дойде някой друг". Това, което е сигурно, е че "не може Тръмп да остане в Белия дом още четири години", казва той. "Той е системен расист. Точка."

"Черни гласове за Тръмп"

Малка група жители, мнозинството от които афроамериканци, слушат заедно с него вълнуващите истории на млади жени, получили признание за успехите си въпреки трудните обстоятелства.

Сред тях е Дейвид Боуен, 33-годишен, избран в щатския парламент на Уисконсин с подкрепата на Демократическата партия, който иска да вярва, че този път избирателите ще се мобилизират.

"Разликата е, че имаме различен кандидат и че Доналд Тръмп вече беше избран и хората успяха да видят щетите, които причини", казва той.

Макар че се опасява, че чернокожите избиратели отново ще трябва да преодоляват препятствия, за да достигнат урните - дълго чакане, свързани с пандемията рискове, проблеми с гласуването по пощата, той смята, че след протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд, "някои са разбрали колко ценен е техният глас".

И се питат кой кандидат "ще донесе на страната необходимите промени" за тях, техните семейства, кварталите им, общността им.

За Кензер Сенат отговорът е напълно ясен - Доналд Тръмп. На 30 години, бивш играч на американски футбол, този републиканец ръководи първия клон на предизборната кампания, открит от партията тази зима в исторческия квартал на черните Бронзвил в Милуоки.

"Според мен президентът е направил повече за черната общност от всеки друг, който съм виждал през живота си", обяснява той спокойно, в помещенията, украсени с плакати "Черни гласове за Тръмп".

Пред избирателите от квартала той посочва моменти от кандидатурата на Байдън, които смята за проблемни: проблемът за "масовото изпращане в затвора", което засяга предимно афроамериканците, дължащи се преди всичко на един закон, който сенаторът демократ е подкрепил през 90-те години на миналия век.

Но освен това е проблемна и биографията на Камала Харис, първата цветнокожа кандидатка за вицепрезидент в американската история, чиято биография в прокуратурата на Сан Франциско, а след това на генерален прокурор в Калифорния, е спорна.

"Афроамериканците обикновено гласуват за демократите, но нищо не се променя. Особено тук в Милуоки", в тези квартали "обхванати от бедността", заявява той.

"Следа в историята"

Усилията на републиканците "няма нищо да променят" в изборите, заявява категорично Бабуни Татум, седнала в едно от двете кафенета "Райз енд гринд", на които е съсобственичка.

Това кафене се намира в Шърман Финикс, търговски център, проектиран след бунтове срещу полицията през 2016 г. и посветен на малките предприятия, собственост на чернокожи.

Тя е една от рядко срещаните демократически гласове, които заявяват, че са "ентусиазирани" преди изборите.

"Като афроамериканка и майка на две дъщери съм щастлива от избора" на Камала Харис, първата цветнокожа жена, от индийски произход, предпочетена за кандидат за вицепрезидент от една от големите партии.

"Отново оставяме следа в историята".

Миналото на Харис като прокурорка? "Хората се променят. Докато се придържа към програмата си, за мен става".

От всяко положение "вярвам, че хората искат промяна", продължава 43-годишната жена. "В момента е трудно за всички".

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят