Червеи и троянски коне нападат компютрите, вирусите намаляват

Червеи и троянски коне нападат компютрите, вирусите намаляват

За деветте месеца на годината получените сигнали за злонамерен софтуер са предимно за червеи и троянски коне и много малко за вируси. Това съобщи Васил Грънчаров, директор на дирекция "Център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност" (GovCERT.bg) в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС) по време на третия регионалeн форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

 

От правителствения център (GovCERT.bg) за деветмесечието са обработени общо 1607 случая за нарушения в и от българското интернет пространство.

 

Най-много - 950 случая, са на DDоS атаките (отказ от услуги), което е 59% от всички обработени сигнали. Спам е регистриран при 223 случая (14%), Ботнет – при 106 случая (6%), злонамерен софтуер – 76 случая (5%), фишинг атака – 173 случая (11%) и кражба на лични данни – 74 случая (5%).

 

Според Васил Грънчаров през последната година се наблюдава тенденция на подобряване на комуникацията с интернет доставчиците, като те предприемат необходимите действия по отстраняване на възникнали инциденти и дори изпращат предложения към решенията за определени случаи.

 

Информационната сигурност е от първостепенно значение за нормалната работа на държавните институции, каза Красимир Симонски, изпълнителен директор на ИА ЕСМИС.

 

Според него зависимостта на организациите от все по-широкото навлизане на цифровите технологии може да заплаши тяхната стабилност и суверенитета на страната. Независимо от това, дали киберударите са насочени срещу бизнеса или държавното управление, ролята и отговорността на държавата в областта на информационната и мрежова сигурност нарастват неимоверно много, каза Симонски.

 

Поради тази причина в момента се разработва проект на Национална стратегия за киберсигурност, допълни той.

 

Като член на инициативата ITU-IMPACT (International Multilateral Partnership Against Cyber Threats ), страната ни поддържа постоянна свързаност с Глобалния център за реагиране на IMPACT и получава в реално време информация за конкретни кибер-заплахи и указания за превантивни действия.

 

България заедно с Япония, Китай, Исландия и Португалия е сред държавите с най-бърз интернет в света, а София е сред десетте столици в света по същия показател.

 

Последните тенденции в областта на киберсигурността, социалния инженеринг, виртуализацията и предизвикателствата пред финансовия сектор, сигурността на критичните инфраструктури и защитата и неприкосновеността на данните, са темите които ще дискутират над 200 представители на правоохранителните органи от Югоизточна Европа, страните-партньори от Залцбургския форум, САЩ, Великобритания, Русия и Украйна, водещи компании от ИКТ сектора, фармацевтиката, енергетиката, финансите, правителствени и неправителствени организации и институции.

 

По време на форума ще бъде представена новата стратегия за информационна сигурност на ЕС - директивата за атаките срещу информационните системи и проекто-директивата на Европейския парламент и на Съвета относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза.

 

Организатори на Третия регионален форум по киберсигурност са Международна академия за обучение по киберразследвания, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност" и българското звено на "Задграничен консултативен съвет по сигурността" (OSAC).

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?