Според съобщение на прокуратурата, потвърждаващо, че протестиращи не са подслушвани

"Червей" търсел "къртици" със СРС в "информационна система"

Разработката дала възможност за мащабно точене на данни, разследват се служители на МВР

"Червей" търсел "къртици" със СРС в "информационна система"

Прокуратурата съобщи официално, че има разработка "Червей" в МВР, при която са използвани незаконно специални разузнавателни средства (СРС) и неин обект била "автоматизирана информационна система".

Така бяха потвърдени думите на премиера Бойко Борисов от понеделник, че разработката не била за подслушване и следене на протестиращи през лятото на 2013 г.

Лаконичното съобщение на държавното обвинение не дава по-конкретна информация за "Червей", но пък категорично отрича да са използвани СРС-та спрямо антиправителствени демонстранти, с което на практика се опровергават част от изявленията на председателя на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов и на вътрешния министър Веселин Вучков.

И така, как изглежда новият "гейт"?

Според съобщението на прокуратурата от вторник, в МВР действително са били открити данни за незаконно експлоатиране на СРС-та, чийто обект била "автоматизирана информационна система, като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни – над срока по закон (чл. 21 ЗСРС)".

Както главният прокурор Сотир Цацаров съобщи след срещата си с премиера Бойко Борисов в понеделник, разследващите се занимават със случая още отпреди той да бъде разгласен от Атанасов в края на миналата седмица.

На 13 ноември 2014 г. Цацаров е разпоредил планова проверка за спазване на разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) в дирекциите на МВР – "Сигурност" (бившата "Вътрешна сигурност" – бел.ред.), "Информация и архив" и "Инспекторат". Подобни проверки преди това са правени и във военното министерство.

За установени нарушения в службите "Военна информация" и "Военна полиция" не се съобщава, но не така стои въпросът с проверката в МВР, по която е изготвен доклад, чийто стряскащи констатации вече бяха цитирани лаконично от вътрешния министър Вучков и от премиера Борисов.

Докладът е бил изпратен на Софийска градска прокуратура (СГП) "с оглед на констатирани данни за престъпления по чл. 284в НК (противозаконно разрешаване или прилагане на СРС), както и по чл. 282 НК, извършени от длъжностни лица".

Градската прокуратура разследва и "начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по конкретно оперативно дело с условно наименование "Червей". То касае действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация".

Прокуратурата избягва отговорите на конкретни въпроси

В съобщението на прокуратурата за "Червей" категорично е упоменато, че "няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, каквито твърдения се появиха в публичното пространство".

"Обектът на СРС, разрешаването му (мотиви, срок), начинът на прилагане, както и съответствието им с разпоредбите на ЗСРС подлежат на детайлно изясняване, с оглед преценка за евентуални престъпления", заключват от държавното обвинение без да дават подробности за това какво представлява въпросната "автоматизирана информационна система", както и какви данни са извличани от нея в рамките на този незаконен срок от 300 дни.

Неизяснени остават и други съществени въпроси – какви точно СРС-та са били реализирани и от кои служби. Защото след изваждането на бившата Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) от МВР през 2013 г., всички подобни мероприятия се извършват от създадената при кабинета "Орешарски" Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Другото звено, което има техническата възможност да експлоатира СРС-та, се намира в ДАНС, като негов ръководител до 2013 г. бе настоящият шеф на ДАТО Цветан Китов.

"Знам, че е била координирана операция между МВР, ДАНС и ДАТО – от едно място са искани СРС-тата, разрешавани са от съда, на друго място са експлоатирани... Такава практика досега не е имало и не знам дали дори е законно, просто в момента не мога да ви отговоря. И имайте предвид, че не става въпрос за просто подслушване, става въпрос за контрол на трафични данни. Между другото нещата са започнали по сигнал за изтичане на информация от МВР. Започнато е през държавни служители – проверявали са държавни служители, за които е имало данни, че ходят на протести", обяви миналия петък пред БНТ Атанас Атанасов, с което внесе известна яснота по темата.

По неофициална информация на Mediapool от източници от службите за сигурност, в СРС-тата, реализирани в рамките на разработката "Червей", са обезпечени технически от ДАНС. Видно от официалното съобщение на прокуратурата обаче, агенцията не е била обект на планова проверка по ЗСРС.

МВР е искало и получило разрешение за "пълен пакет" от СРС-та

Друго важно обстоятелство, което до момента не е изяснено официално от разследващите е – какви точно СРС-та са били използвани по тази разработка, тъй като очевидно не става въпрос за класическо подслушване на информационна система.

В исканията, подготвени от Дирекция "Сигурност" в МВР и разрешени в последствие от председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, е бил посочен "пълен пакет" от технически възможности, предвиден в Закона за специалните разузнавателни средства, коментираха източниците на Mediapool във вторник.

Сред изброените в закона способи попадат редица дейности, освен подслушване и проследяване на лица и обекти, като например – наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване, филмиране, белязване на предмети и изготвяне на психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред; контрол на предаването на данни и получаването на информация чрез кабелни средства за комуникация; извършване на оперативно-техническа проверка на пощенска и друга кореспонденция за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред и за контрол на други лица, които извършват такава проверка; осигуряване на достъп до технически средства и съоръжения на държавни органи, организации, юридически лица и граждани; изграждане и използване на информационен фонд и други.

С други думи – очевидно въпросните искания за СРС-та са дали възможност за неограничен достъп до един или повече от информационните масиви на МВР, за да извличат оттам неограничен обем от данни.

Някои от информационните системи, поддържани от МВР, съдържат подробна информация за всички граждани по линия на българските документи за самоличност, както и по линия на икономическия внос и износ. Други подобни автоматизирани информационни системи в МВР са например "Криминален анализ" и "Издирвани лица".

Какви точно резултати са били постигнати по време на продължилите 300 дни действия на службите засега остава неясно, тъй като нито прокуратурата, нито вътрешният министър Вучков, нито премиерът Борисов коментират този въпрос. Ако обаче твърдението на Атанасов, че поисканите от МВР СРС-та са били реализирани на друго място, се окаже вярно, очевидно, че разследването на този скандал трябва да се разпростре и върху ДАНС, за да може да установи цялата фактическа обстановка.

Цветлин Йовчев: Разработката "Червей" търсеше "къртици" в МВР

Междувременно бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, по чието време е работил "Червей", за пореден път нарече твърденията за проследявани протестиращи "гнусна лъжа", уточнявайки, че целта е била да се издирят "къртици" в МВР.

"Тази гнусна лъжа, която се разпространяваше през последната седмица, лъсна и стана ясно, че не са подслушвани протестиращи... Става въпрос за хора, които са се облагодетелствали, но няма политически скандал", добави Йовчев във вторник пред Нова телевизия.

По думите му цялата информация по тази разработка е била събирана въз основата на явни източници (например медии – бел.ред.) и анализи. Според него наследникът му в МВР Веселин Вучков е бил наясно, че твърдението за подслушване на протестиращи е лъжа, но умишлено е направил такова внушение.

"Вучков е бил с ясното съзнание, че не е имало подслушване на протестиращи... Кой ще има доверие в министъра на вътрешните работи оттук насетне, след като си позволи да направи това. Аз, като гражданин, ще имам съмнения, че той манипулира информацията", заключи Цветлин Йовчев, добавяйки, че няма причини, които могат да оправдаят такова поведение.

По повод казаното от Борисов, че е следена информационна система, която по-късно бе потвърдена от прокуратурата, бившият вътрешен министър заяви: "Можете ли да следите купчина вестници? Можете да следите дали някой от екипа ви не ги ползва неправомерно. Подвеждат министър-председателя, за да не ги питат защо една седмица заблуждават, че са подслушвани протестиращи".

Споделяне

Още по темата

Още от България