С разрешение на съда, прокуратурата и КПКОНПИ:

Червен бряг издаде разрешителните за саниране на къщите на общинари

За започването на строителните дейности се чака превеждането на аванс от ОПРР

Червен бряг издаде разрешителните за саниране на къщите на общинари

Главният архитект на община Червен бряг Пламена Агалова е издала разрешения за строеж за санирането с европари на къщите на бившия председател на Общинския съвет Ивайло Иванов, секретаря на общината Николай Недков и на директора на Дирекция "Архитектура и строителство" Евгени Тошев. Това става ясно от публикуваните строителни разрешения на сайта на общината с дата 30 януари.

Те са публикувани с идентификаторите на трите имота, но справка в имотния регистър показва, че съвпадат с къщите на тримата общинари, съобщиха разследващият журналист Христо Гешов и врачанското издание "Зов нюз". Проверка на Mediapool потвърди, че това са домовете на Иванов, Недков и Тошев.

Случаят нашумя преди две години и възмути обществеността, защото се оказа, че общинарите сами си правят проектите и после сами си ги одобряват. Останалите жители на Червен бряг дори не бяха и чували, че има възможност да кандидатства за финансиране.

Трите къщи ще се санират безвъзмездно с около 400 000 лв. от оперативна програма "Региони в растеж". Това постави въпроса дали няма конфликт на интереси и доколко е законно и морално тези, които разполагат с цялата информация по програмата и организират търговете, да си санират къщите.

Управляващият орган на оперативна програма "Региони в растеж" видя проблем и сезира компетентните органи. КНКОНПИ обаче не откри конфликт на интереси. Решението на антикорупционната комисия беше обжалвано и пред Върховния административен съд (ВАС), който също се произнесе в полза на общинарите. Накрая и прокуратурата прекрати разследването по случая, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, която е ръководител на Управляващия орган на ОПРР.

Така вече няма пречки санирането да започне, защото според българските правохранителни и правораздавателни органи всичко е законно. Към момента обаче ОПРР бави превеждането на аванса на община Червен бряг за започване на строителните дейности. Mediapool не успя да се свърже с Деница Николова за коментар.

Санирането на къщите ще започне след като бъдат преведен аванса от ОПРР, каза пред Mediapool общинският съветник Петко Петков, който е син на Ивайло Иванов.

Според него тенденциозно се фокусира вниманието само върху Червен бряг. От Министерството на регионалното развитие заявиха преди време пред Mediapool, че са имали подаден само още един сигнал за подобен случай, но отказаха да посочат за кой град се отнася.

Аргументът им беше, че "общините имат ангажимента да осигурят максимално прозрачна процедура за подбор на жилищните сгради", кандидатстващи за финансиране със средства по ОПРР.

При втората обявена процедура за саниране от община Червен бряг отново нито една къща не е кандидатствала за финансиране, каза Петко Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България