Червен депутат призова да договорим иракския дълг преди войната

България да започне преговори за уреждане на иракския дълг, предложи на пресконференция днес председателят на Политическото движение "Социалдемократи" (ПДС) и депутат от Коалиция за България Николай Камов.

Според него сега бил моментът да договорим изплащането на дълга, след евентуална война срещу Ирак вече щяло да е късно. Страните от Източна Европа и Турция вече са договорили участието си във възстановяването на Ирак след войната, каза Камов.

Преди два месеца външният министър Соломон Паси обяви в парламента, че България не може да очаква от Саддам Хюсеин да изплати дълга си, след като през всички тези години не го е направил. Паси заяви, че България е заинтересована от сътрудничество с едно ново демократично управление в Багдад. Въпреки тази позиция, изразена в отговор на депутатско питане от БСП, външно министерство отново постави пред Ирак въпроса с българския външен дълг в края на миналата година.

Николай Камов заяви днес, че по изчисления на негови експерти, дългът на Ирак към България вече възлизал на 1,5 млрд.лв. или 10 на сто от брутния ни вътрешен продукт.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?