Червената джамия бе прочистена от ислямистки бунтовници

Червената джамия бе прочистена от ислямистки бунтовници

Пакистанската армия съобщи в сряда, че Червената джамия в столицата Исламабад вече е прочистена от ислямски бунтовници. Това се случва след два дни тежки престрелки и коства живота на 50 души, барикадирали се в религиозния комплекс и 10 войници, съобщава ББС.

Сред загиналите са лидерът на бунтовниците Абдул Рашид Гази и още няколко мюсюлмански духовници.

Операцията се е развила бавно, защото военните са се старали да избегнат жертви сред жените и децата. В момента войниците събират телата на убитите. Освен тях около 70 бунтовници са били пленени. Все още е неясно колко души е имало в Червената джамия, когато се е провел финалният щурм на армията.

По думите на пакистанския премиер Шауткат Азис, в комплекса не са намерени тела на жени и деца. На този етап има риск от подобни реакции в други джамии в Пакистан, коментира ББС.

Религиозните хардлайнери в страната почти със сигурност ще възприемат убитите ислямисти като мъченици за вярата. Стотици пакистанци протестираха срещу атаката срещу Червената джамия в градовете Карачи и Пешавар.

По време на щурма пакистанската армия е успяла да изведе около 50 жени и деца, които са били част от около 400-те заложници.

Представител на пакистанските власти заяви, че тялото на Гази е намерено в подземието на храма. Предполага се, че е бил убит по време на престрелката във вторник.

Барикадиралите се в Червената джамия студенти и свързаните с тях религиозни училища от няколко месеца водеха кампания за въвеждане в Пакистан на закона на шириата.

Напрежението рязко нарасна, след като те започнаха да отвличат полицаи и други хора, които, според студентите, нарушават ислямските закони.

ББС предаде, че щурмът на окупираната Червена джамия е сериозен риск за президента на Пакистан Первез Мушараф, който може да си навлече недоволството на многобройните привърженици на затворилите се в храма хора.

През последните дни командването на пакистанската армия прехвърли хиляди военни в северозападната част на страната, където симпатизиращите на талибаните бунтовници, които са против президента Мушараф, реализираха редица акции, за които се смята, че са свързани с обсадата на Червената джамия.

“Ще стана мъченик”

През нощта в понеделник срещу вторник военните атакуваха комплекса и след тежки боеве, които продължиха през целия ден, взеха контрол над голяма част от територията на религиозния храм.

Представителят на министерството на вътрешните работи на Пакистан Джавед Икбал Чима твърди, че Гази е бил убит в момента, когато войниците са притиснали бунтовниците в женското медресе на територията на комплекса.

“Бил е забелязан в подземието, след което му е било заповядано да излезе, - цитира Франс прес думите на Чима. – Той напуснал мястото с четирима или петима бойци, които постоянно стреляли по службите за сигурност. Военните отвърнали на огъня и при престрелката е бил убит”.

Представителят на вътрешното министерство е добавил, че Гази е използвал жени и деца като “жив щит”, макар самият лидер на студентите – радикали преди смъртта си да е отрекъл предположението, че на територията на комплекса има заложници.

Гази е бил помощник молла в Червената джамия. Брат му Мулан Абдул Азиз, който ръководи джамията, е бил арестуван при опит за бягство, преоблечен в женска одежда.

Няколко часа преди смъртта си Гази обвини властите в “неприкрита агресия”. “Сега със сигурност ще стана мъченик”, е казал той по пакистанската телевизия.

Атаката срещу религиозния комплекс бе започната от пакистанските служби за сигурност във вторник миналата седмица, скоро след като студентите от Червената джамия отвлякоха седем китайски работници, като ги обвиниха, че държат бордей.

Правителството на страната излезе със заявление, че смята да задържи редица хора, чийто имена са в списък за издирване, а също и няколко чужденци, които, по данни на властите, са били вътре в джамията.

Загриженост от ситуацията около Червената джамия изрази и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Пред журналисти в Брюксел той се обърна с призив за решаване на кризата “по мирен път, като се спазват правата на човека”.

Преговорите за мирно разрешаване се провалиха, когато бойците поискаха безусловна амнистия за всички, намиращи се в този момент на територията на комплекса. Властите не се съгласиха с това, като заявиха, че сред тези хора има “убедени терористи”, в това число и членове на групировката “Джаиш-е- Мохамад”. Това е забранена в Пакистан мюсюлманска организация, свързана с Ал Кайда.

Абдул Рашид Гази обаче отрече присъствието на територията на Червената джамия на хора от забранени екстремистки групировки. Вътре, твърдеше той, се намират само студенти от неговото религиозно училище.

В същото време говорител на пакистанския президент Первез Мушараф заяви в сряда, че държавният глава ще представи в четвъртък нова стратегия за борба с тероризма и екстремизма.

Споделяне

Още от Свят