Червени държат енергетиката, политическо-мафиотски лобита спъват реформите

Червени държат енергетиката, политическо-мафиотски лобита спъват реформите

За да бъде една средна европейска държава, а не на дъното, на България ѝ е липсвала през последните години политическа воля, липсвали са добри политици, заяви в понеделник финансовият министър Симеон Дянков на дискусия за реформите в новите страни членки на ЕС.

Според него в основни сектори на икономиката и обществото политиците са били част от проблема. Те са били свързани или с мафиотски групи, или с лобита в различни сектори, които така са владеели реформата, че нещата да отиват от лошо на по-лошо. Основните сектори, посочени от финансовия министър, са митниците, енергетиката и здравеопазването.

Когато дойдох в България, попитах кой владее митниците, имената не бяха на митничари от системата, а на пропаднали политици, заяви Дянков. По думите му това е наслагвано с години, няколко правителства назад.

От 20 години в енергетиката не е имало никакъв преход, каза още министърът. Секторът от самото начало е бил обхванат от бившите комунисти, после социалисти и те и като политици, и като бизнесмени са владеели този сектор и сега го владеят.

Има и други сектори, където парите са по-малко и краденето е по-малко като номинал, но също реформа не е имало и такъв сектор е здравеопазването, каза Дянков. Според него през последните години е имало хора, които са печелили от това здравеопазването да е неефективно. Системата е източвана отчасти от лекарското съсловие, отчасти от ръководствата на болниците, отбеляза той.

Другата причина България да е на това положение, е лобизмът, който е задържал реформите. Ако е имало реформи, то те са били насочвани към облагодетелстване на малка група хора.

Ние трябва да имаме национална стратегия, която да формулира това, което искаме да се случи в следващите две или пет години. Стратегията за ЕС трябва да е подчинена на националната стратегия, заяви Дянков, като отбеляза, че при последните две правителства няма такава национална стратегия.

Според министъра в много области ние не трябва да гледаме само в ЕС. Една такава област е бизнес средата, област в която европейските държави не са най-добрият пример, за разлика от Източна Азия и Америка.

Освен националната стратегия трябва да има и индикатори, които да отбелязват напредъка на страната в една или друга сфера. Приоритетите, по думите му, са образование, здравеопазване, екология и инфраструктура.

Споделяне

Още по темата

Още от България