Червени интелектуалци защитават министър Чакъров срещу чужди инвеститори

В разгара на публичните дебати за решението на левицата да заложи на Азис, Ивана и други чалга звезди в предизборната си кампания, група червени интелектуалци излязоха с отворено писмо. Но не за да вземат отношение по “естетиката” на социалистическата кампания за евроизборите, както би било по - очаквано, а за да се произнесат по икономическата целесъобразност на златните концесии. И да дадат рамо на министъра от ДПС Чевдет Чакъров, който повече от година блокира дейността на чужди инвеститори, срещу (полумълчаливата) позиция на вицепремиера от левицата Ивайло Калфин и другия им съпартиец Румен Овчаров.

Вили Цанков, Леда Милева, Лиляна Стефанова, Венцеслав Кисьов, Иван Гранитски, Любомир Левчев, акад. Антон Дончев и Димитър Томов са изпратили отворено писмо до президента, премиера, и трима министри.

Те изразяват своята позиция като “граждани на България”, защото "не ни е безразлично как се използват отечествените богатства".

"Напоследък официално беше оповестена информацията, че от концесионни такси и възнаграждения от отдадените на концесия находища на подземни богатства в държавния бюджет постъпват около 15 милиона лева годишно! Фактът красноречиво показва, че провежданата към момента държавна политика в тази област не е в защита на интересите на страната ни и на всички нас. Поставяме въпроса: "След като очевидно няма полза за обществото, кой е печелил и печели от този безценен национален ресурс? Как? Защо? Докога?", пише в откритото писмо.

В него са визирани две находища – Челопеч и Попинци. И на двете места инвеститори са канадски компании – съответно "Дънди Прешъс металс" и "Мартерн". През март м.г. Висшият експертен екологичен съвет към министерството на околната среда, оглавявано от Чакъров, одобри проекта на “Дънди” да разшири добива на злато в Челопеч и да построи фабрика до рудника. Но министърът отказва да издаде заповед за финализиране на процедурата, като поиска повишаване на концесионното възнаграждение и държавно участие в концесията.

"Мартерн" пък вече трета година не може да реализира предвидените си инвестиции в проучването на терена в Попинци заради протести на местните хора. И тук екоминистерството е дало разрешение за работа, но категорично отказва да го защити публично.

В отвореното писмо на червените интелектуалци се посочва, че ако таксите са базирани на борсовия курс на златото и цветните метали, печалбата от тях ще е 4 871 950 523 евро, а не както е сега 20 млн. долара и с “очакваните печалби от 4 871 950 523 евро от двете находища могат да се построят 2000 км магистрали или да се плати външният дълг на България”.

Никоя от институциите, които имат отношение към този въпрос, не се самосезира след тези сигнали за очевидно икономически неизгодното отдаване на концесия на двете находища и не се присъедини към позицията на министъра на околната среда и водите да се намери начин и държавата да печели, посочват интелектуалците.

Те призовават президента, премиера и министрите да вземат “отговорно държавническо решение”.

Откритото писмо се появява дни след като правителството реши занапред концесионната такса за металните полезни изкопаеми да се определя по изменяща се скала според пазарните цени на добиваните природни богатства. Новата методология няма да засегне сключените вече концесии,  увери миналата седмица министър Румен Овчаров.

Продължаващият месеци наред спор за концесията на “Дънди” предизвика сериозни възражения от страна на бизнес средите и чужди инвеститори, а авторитетни европейски вестници като “Файнешъл таймс” открито намекнаха за корупция сред министрите от ДПС, какъвто е Чакъров.

Споделяне

Още от България