Червени кметове гласени за водачи на листи, но без идея да влизат в парламента

БСП все още преговаря дали да водещи места в кандидат-депутатските листи на някой от коалиционните си партньори, съобщиха за Mediapool източници от "Позитано" 20. Разговорите трябва да приключат до събота по обед, когато пленумът на БСП трябва да утвърди водачите на листи, договора с коалиционните партньори и местата им в листите, както и гражданската квота.

Според най-песимистичната обсъждана прогноза, на предстоящите избори левицата ще получи 85 депутатски места. Реалистичните очаквания са за 100 депутати, а оптимистичните - за мнозинство с поне 121 народни представители.

Най-вероятно лидерът на ПД "Социалдемократи" (най-големият партньор на БСП в Коалиция за България) Николай Камов ще получи първото място в благоевградската листа, съобщиха от левицата. В момента той е депутат от Смолян. Хората на Камов се надяват поне на 4-5 избираеми места, като със сигурен следващ мандат засега са лидерът и неговият заместник Бойко Радоев.

Според запознати, Висшият съвет на БСП ще направи "служебни" номинации за водачи на листите в районите, където местните партийни организации имат някакви конфликти. Така например вместо в Благоевград, водачът на листата от предишните парламентарни избори Костадин Паскалев, бивш кмет на града, бивш вицепремиер и настоящ президентски съветник, ще води в Русе. Досегашният водач на местната листа, соцлидерът Сергей Станишев, ще заеме мястото от предишния парламентарен вот на настоящия президент Георги Първанов в Бургас.

Все още не е сигурно дали досегашният водач на листа в Хасково Ангел Найденов ще бъде първи там или в друга област. На мястото на Николай Камов в Смолян пък ще се бори настоящата кметица Дора Янкова. Много е вероятно обаче тя да остане на поста си, а да участва във вота само за да привлече повече гласове. Самата Янкова не е изявявала желание да влиза в парламента, уточниха от "Позитано" 20.

От левицата смятат да номинират определени личности за водачи на две листи, както беше и на предишните парламентарни избори. Вероятно с такава "двойна" номинация ще бъде водачът в Кърджали, тъй като там и 5-те мандата традиционно се вземат от ДПС. По време на предишния вот за депутат от там беше номиниран Румен Петков, който водеше и листата в Плевен. Сега също се мисли за вариант Петков да бъде служебно поставен за водач и на друго място.

Само двама от настоящите кметове са със сигурна номинация за депутатско място - бившият председател на Сдружението на общините (НСОРБ) и кмет на Разград Венелин Узунов, който е сигурен водач на местната листа, и кметът на Пещера Георги Петърнейчев. И двамата са кметове четвърти мандат. Възможно е и други техни колеги да влязат в листите, но само за привличане на повече гласове, без идея да влязат в парламента. Сред обсъжданите са севлиевският кмет Йовко Йовков и благоевградският Лазар Причкапов.

Пред Mediapool Причкапов обяви, че ще участва в изборите "активно, много активно, възможно най-активно", но отказа да конкретизира как точно. Ще стане ясно в средата на април, още е прекалено рано и всичко, което се казва и пише, са манипулации и се пуска нарочно, допълни още бившият секретар на окръжният комитет на БКП в Благоевград. От "Позитано"20 обаче уточниха, че за момента бившият комунист не е в сметките им за следващият парламент.

Единствено Огнян Сапарев ще отпадне от гражданската квота на левицата, обясниха още от БСП. Възможно било обаче хора, които на предишния вот са били в гражданската квота като Стефан Данаилов, този път да участват като партийни членове.

БСП продължава да отстоява първоначалното си намерение 30% от включените в листите да са жени, както и непременно да има поне един лекар в парламентарната група, тъй като сега такъв специалист липсва.

Според източници от "Позитано 20" "служебните номинации" ще бъдат поне по 2 в листа или общо 65. С такива номинации Станишев и хората му ще се опитат да изпълнят и обещанието си за нови имена и лица в столетницата. Първоначално за проверка на нагласите бяха неофициално оповестени кандидатурите на писателя Дончо Цончев за плевенската листа и шефа на аналитичната агенция за пазарите в Централна и Източна Европа Георги Кадиев, за бургаската листа. Кадиев бе представен за пред публиката като "юпито на БСП".

Очаква се парламентарната група на Коалиция за България да включва освен представителите на БСП, гражданска квота, партньорите от Нова левица (ПД"Социалдемократи", Движение за социален хуманизъм на Васил Радославов и БСДП на Георги Анастасов) и още 4 организации, с които социалистите ще подпишат споразумение за явяване на избори - партия Рома (на Тома Томов), Съюз на тракийските дружества (на ген. Тодор Бояджиев), Комунистическа партия на България (на Александър Паунов) и Зелената партия (на Александър Каракачанов).

Това са организациите, които спечелиха най-много гласове при специално проведеното вътрешнопартийно проучване през лятото на миналата година. Тогава най-много членове на БСП предпочетоха да се коалират за вота с комунистите на Паунов и ромската партия на Тома Томов. Според същото проучване за управленска коалиция най-много бяха предпочитанията за ДПС, а след тях - за НДСВ.

В интервю за РНЕ в четвъртък номинираният за соцдепутат Дончо Цончев също потвърди като най-предпочитан коалиционен партньор партията на Ахмед Доган, защото ДПС винаги е играело тази роля. На въпрос за коалиция с НДСВ, писателят отговори: "Леко ми е странно, леко необичайно".

По данни на един от последните сондажи, проведен сред членове на соцпартията, най-много от тях предпочитат да видят в ролята на бъдещ премиер лидера Сергей Станишев. Следващ по одобрение за поста е бившият лидер и настоящ президент Георги Първанов. Доста след тях са останалите предпочитани, сред които Румен Овчаров и Татяна Дончева.

Споделяне

Още от България