Червени общинари разиграха театро пред Столичното кметство

Червени общинари разиграха театро пред Столичното кметство

Общински съветници от БСП спретнаха в неделя зрелищна театрална сценка заради поредния срив в почистването на София. Ден по-рано кметът Бойко Борисов се закани да прекрати договора с фирмата за почистване "Новера" и я даде на прокурор. Причината за гнева на кмета бе отказът на "Новера" да извозва боклука на София, докато не ѝ бъдат преведени от общината до стотинка всички дължими суми. Това пък доведе до зариване на столицата в смет и до зловещи картини на камари отпадъци по столичните улици. Борисов обяви, че свиква извънредно заседание на СОС в понеделник, за да предложи разваляне на договора и изкупуване на концесията на "Новера" от общината. Междувременно бяха повикани външни фирми да поизвозят по-едрите камари боклук.

В неделя червени общинари свикаха импровизирана среща с медиите пред сградата на общината по темата с боклука. В същото време вътре течеше заседание на кметската администрация с групата общински съветници на ГЕРБ.

Червените общинари доведоха със себе си "служители" по чистотата, облечени в оранжеви комбинезони, които носеха черни найлонови чували с боклук с набучен по един гербер отгоре. "Служителите" струпаха чувалите пред общината.

Съветниците от БСП Жельо Бойчев, Гергана Алексова и Росен Малинов се срещнали по-рано в неделя с премиера Станишев по драмата с боклука, разказаха тримата. Ден по-рано кметът Борисов го призова да помогне за решаване на кризата. По думите на съветниците премиерът се учудил, че Борисов непрекъснато търси неговото съдействие за решаване на проблемите на столицата и попитал за какво е кмет.

Съветниците от левицата също искат прекратяване на концесията. Преди година и половина сме направили такова предложение, каза Жельо Бойчев. В тази постоянна криза с отпадъците кметът освен прекратяване на концесията иска да плати много пари на собствениците на "Новера", а след това и да намести други фирми на нейно място, коментира той.

За почистване на София годишно се харчат около 70-80 милиона лева, посочи още Бойчев. Според него в тази дейност има корупция на всички нива. Общинските съветници от БСП поискаха кметът Борисов да се оттегли от поста, защото не можел да се справи със задълженията си.

По рано през деня и от софийската организация на ДСБ подкрепиха изкупуването на концесията на "Новера" от общината. От партията поискаха създаване на кризисен щаб за решаване на проблема с участието в него на всички районни кметове. Според ДСБ щабът трябва да бъде свикан още утре на извънредната сесия на СОС.

"Новера": Започваме да чистим довечера

Концесионерът по чистотата "Новера" ще възстанови дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване от 20.00 ч. в неделя вечерта, съобщи говорителят на компанията Димитър Димитров. Това бе потвърдено и от шефа на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Според "Новера" временното преустановяване на дейността от 1 март е поради "хроничното неплащане от страна на Столичната община за почистване". Говорителят каза, че три часа след преустановяването на дейностите по сметосъбиране в 19 столични района общината е платила дължимия остатък от сумите за януари – 6.4 млн. лева. Все още не са платени дължимите суми за февруари, лихвата по забавените плащания за януари и авансът за март. Само авансът и парите за февруари са 8 млн. лв., посочи Матиас Мамасян, финансов директор на фирмата.

Димитров каза, че собственикът на "Новера" – компания "Икуест" е чужд инвеститор и е нормално да иска гаранции за това, което е направил като инвестиция. Димитър Димитров посочи, че само за миналата година "Новера" е инвестирала 10 млн. евро в купуването на нова техника при условие, че работи на цени от 2004 година.

Запитан за хипотезата за прекратяването на концесионния договор, Димитров отговори, че това не е лист хартия, който може да бъде скъсан. По думите на адвоката на фирмата в концесионния договор ясно е записано, че при три нарушения от един и същ характер в един район за една седмица общината може да поиска 10 хил. лв. неустойки. При три процедури за неустойки в рамките на три месеца договорът може да се прекрати едностранно от страна на общината.По думите на Матиас Мамасян Столичната община може да иска да купи дял от "Новера", но трябва да има и кой да го продаде, а решението за продажбата може да се вземе от собственика на "Новера" – дружество "Икуест".

Станишев: Има нещо гнило в цялата система със сметосъбирането в София

Има нещо гнило в цялата ситуация, защото това, което виждам като публична информация, поставя въпросите за цялостния начин на управление на сметосъбирането, на битовите отпадъци, коментира в неделя Станишев, след като ден по-рано кметът Борисов заяви, че го търсил безуспешно да се намеси в проблем, който не е само софийски.

Премиерът допълни, че има много непрозрачни неща, които пораждат съмнения за наличие на интереси, в това число и партийни, и корупционни, и това би трябвало да се провери от прокуратурата.

Станишев каза още, че досега със средства от държавния бюджет общината многократно е подпомагана за решаването на проблема с битовите отпадъци. Той добави, че вероятно тази седмица правителството ще вземе решение за извозване на боклука на депата в Силистра и Харманли, с което общините да бъдат "склонени" да приемат битовите отпадъци на столицата.

Според премиера сегашната криза с битовите отпадъци е била предвидима, но не са били предприети необходимите мерки. Станишев каза, че съществуват сериозни съмнения за характера на тази криза, за това дали тя не е предизвикана и дали чрез нея не се цели "стопанисването на този въпрос да се вземе в едни ръце".

Премиерът добави, че общинските съветници от БСП са предложили разваляне на договора с "Новера" през януари 2007 година. Според него това, което сега се предлага от столичния кмет, не цели изгонване на компанията, а "нахранване и плащане на значителни средства от бюджета на Столичната община, които ще бъдат за сметка на данъкоплатците".

Споделяне

Още по темата

Още от България