Първанов поведе публичната атака срещу лидера на БСП, Кадиев спретна митинг

Червени протестират пред “Позитано“ срещу Станишев

Кадиев поведе червен протест пред "Позитано" срещу Станишев, сн. БГНЕС

На фона на масовите граждански протести срещу правителството "Орешарски", съставено с мандат на БСП, вътрешнопартийните опоненти на червения лидер Сергей Станишев засилват атаката срещу него.

 

Бившият президент Георги Първанов, който не успя да се пребори за ръководния пост в партията, поиска в понеделник БСП спешно да обсъди "безотговорните действия" на ръководството си.

 

Депутатът от БСП Георги Кадиев, считан за представител на другия противников лагер, свързан с Румен Овчаров, и също неуспял кандидат за лидер на БСП, поведе около тридесетина от съпартийците си на протест пред централата на "Позитано" 20. Кадиев бе сред мнозината червени депутати, несъгласен с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, но сред малцината, които гласуваха "против" и обявиха това още в петък.

 

С ярко червени тениски на гърба Кадиев и сподвижниците му се обявиха против Станишев, но подкрепиха правителството на Пламен Орешарски, което трябвало да получи втори шанс. Според Кадиев новият лидер на БСП трябва да бъде избран чрез вътрешнопартийни избори и новото ръководство на социалистите да даде Орешарски пълна свобода, включително и да отмени досегашни назначения. По думите му на Орешарски трябва да бъдат гарантирани следващите 12 месеца.

 

В позиция, разпространена до медиите, Георги Първанов пък настоя за спешно свикване на Националния съвет на БСП за оценка на ситуацията, създадена в резултат на недалновидните, безотговорни действия на ръководството на БСП. “Дискусията и оценката на случващото се трябва да се състои в легитимните органи на партията, не в измислени в движение формати", допълва бившият лидер на левицата.

 

Първанов обяснява, че БСП дължи на обществото честни и бързи отговори на въпросите, които задават не само протестиращите, но и голяма част от българските граждани. Високомерието и пренебрежението към различните мнения и позиции не само създават напрежение в левицата, но и криза на доверие към управлението, предупреждава бившият президент. Той декларира, че ще обоснове позицията си за незабавна промяна на заседанието на Националния съвет на БСП.

 

За това, че Първанов е активизирал лагера от поддръжници в БСП, за да може да реализира голямата си цел - да се върне начело на БСП, сочат зачестилите публични изяви на поддръжниците му.

 

Бившият вътрешен министър Румен Петков, който не попадна в сегашното Народно събрание, бе сред първите, поискали оставката на Станишев. "Видимо е, че самовлюбеността във властта, живеенето му заради самата власт взима ръст над разума и над един стремеж да бъде съхранена социалистическата партия и левицата", каза той и посочи, че се множат партийните структурите, които искат соцлидерът да се оттегли.

 

В неделя районният съвет на БСП в столичния район "Витоша" прие декларация, с която поиска оставката на партийното ръководство.

 

"Вече няма значение дали Станишев е подал оставка. Той загуби партията, когато загуби каузата. Няма значение и Национален съвет, пленуми, конгреси - това са процедури. Когато хиляди хора крещят "Червени боклуци" и "Мафия", значение вече има само едно. Да покажеш, че не си червен боклук, не си мафия. Че не си част от задкулисието. Че си част от онази България, която иска честност и почтеност в политиката“, написа по-рано през деня Кадиев в покана си за протест пред “Позитано“.

 

Той призовава “всички хора от БСП, които ги боли, които не искат да се срамуват, които пазят в сърцето си пламъка на лявата идея, да покажем, че имаме характер и гръбнак и пазим каузите си“.

 

Станишев, който е най-дългогодишният председател на червените след Тодор Живков, успя да се задържи начело въпреки няколко конгреса през последните години, целящи да му вземат главата. Една от причините е отсъствието на достатъчно убедителна алтернативна фигура, която да обедини противниците му. Другата е, че Станишев бе избран за председател на Партията на европейските социалисти и реформаторските му усилия за промяна в БСП се ползват и с външна подкрепа.

 

Макар че той не изведе БСП до победа на предсрочните избори на 12 май, което е поредна загуба за партията след неговия премиерски мандат, приключил през 2009 -та, Станишев обяви левицата за "морален победител" и с помощта на ДПС и "Атака" изолира ГЕРБ от властта.

 

Многогодишните усилия на Станишев се сгромолясаха за 15 минути миналия петък, когато депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски бе избран за председател на ДАНС.

 

В понеделник близкият до Първанов лидер на пловдивската социалистическа организация Георги Гергов използва напрежението в града, създало се след назначението на свързвания с ДПС бизнесмен Венцислав Каймакамов за областен управител на Пловдив, за да посочи, че това е било направено през главата на местната партийна организация на БСП и че премиерът Орешарски е бил подведен за назначението.

 

Според пловдивски медии предстои заседание на областното ръководство на БСП, на което ще се реши дали също да не се иска оставката на Станишев.

 

БСП- Благоевград също се разбунтува срещу назначението на Муса Палев от квотата на ДПС за областен управител.

 

Недоволни са и социалистите от Пазарджик, също заради назначението на областен управител от ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България