Червени столични съветници искат среща с Борис Велчев заради боклука

Общинските съветници от БСП в София поискаха спешна среща с главния прокурор Борис Велчев, като ще настояват за пълна проверка на дейностите по прекратеното преди година и половина балиране на сметта. Това съобщи на пресконференция в понеделник председателят на групата съветници от БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев.

Лидерът на червените общинари обоснова искането си с изявленията на кмета Бойко Борисов, че има сигнали за огромно източване на общински средства от балирането. "Ще помолим главния прокурор да изиска от кмета конкретната информация", каза Бойчев.

От БСП настояват срещата да се проведе в рамките на следващите 24 часа. Борисов от своя страна заяви, че червените имат къса "памет" и че той лично е поискал от прокуратурата да провери балирането.

Най-големият скандал с балирането на сметта избухна преди година. До него се стигна след като Борисов обяви, че дневно София произвежда по около 800 тона боклук, а в същото време в отчетите на балиращите фирми бяха разписани по 1000 тона. Разминаванията в числата водят до "изчезването" на 10 млн. лева. В отговор на многобройни запитвания на Mediapool кметството обяви, че е поискало прокурорска проверка, но такава в крайна сметка се оказа, че няма.

На пресконференцията на БСП не бе обяснено защо сега, а не преди година се иска срещата с главния прокурор.

Междувременно социалистите в СОС поискаха държавата да изземе от общината администрирането на таксата за технически услуги. Тази такса се събира основно от строителните фирми с оправданието, че след това с парите кметството ще поддържа околната инфраструктура.

"Очевидно е, че общината не се справя добре с дупките", каза съветникът Георги Кадиев.

Споделяне

Още от България