Червените изненадани от кметска номинация на президентски съветник

“Като гръм от ясно небе ни дойде тази новина”. Така високопоставен представител на левицата коментира в сряда публикация от в. “Труд”, според която началникът на кабинета на президента Георги Първанов ще бъде издигнат за кандидат за кмет на София. Социалистът обясни, че не са водени преговори с ръководството на партията за бившия шеф на Генералния щаб Никола Колев, който заявява пред вестника, че “при определени условия и при достатъчна обществена подкрепа съм готов да мисля върху тази идея”.

Макар че се страха да реагират доста предпазливо, никой от БСП не се изказа позитивно за евентуалното издигане на Колев в София. Наскоро настоящият кмет и наформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че 99% ще се кандидатира за втори мандат.

Приемам пускането на тази информация по-скоро като тест и сондаж как ще реагират представителите на БСП и изобщо как ще се приеме от обществото, заяви социалист. Колев е много качествен и кадърен човек, няма спор по този въпрос, но ако приемем кандидатурата му, първо трябва да я обсъдим и одобрим на най-високо ниво, коментира член на Изпълнителното бюро на партията.

“Колев е много силна личност, добър организатор, с авторитет, но няма опит в работата в местната власт”, коментира друг червен депутат. По думите му из средите им доста често се повдига идеята, че най-подходящ за поста е Костадин Паскалев, бивш регионален министър от правителството “Сакскобургготски” и бивш кмет на Благоевград.

Депутати смятат, че лансирането на президентския съветник е груба провокация към столичната организация на БСП, чийто шеф Румен Овчаров е отдавнашен вътрешнопартиен противник на Първанов.

Под сурдинка се коментира, че Колев може да бъде наложен от средите около Първанов и така да бъде подменен вотът на столичните социалисти, които все още не са си казали думата. БСП -София наскоро единодушно подкрепи лидера си Овчаров, който стана първият червен министър, принуден да подаде оставка заради корупционен скандал. Неговите привърженици смятат, че зад атаките стои вътрешният министър Румен Петков, който играе в комбина с президента.

Споделяне

Още от България