"Червените" слизат от Бузлуджа пред Министерския съвет на 25 юли

Съборът на Бузлуджа през 2019 година

Традиционният събор на социалистите тази година няма да се проведе на връх Бузлуджа, а пред Министерския съвет в София. "Заедно, социалисти и симпатизанти от цялата страна, ще протестират срещу мафията в управлението на страната и за справедливост", съобщиха от пресцентъра на партията. Решението е взето от Изпълнителното бюро на БСП в понеделник.

Още миналата седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова анонсира, че партията има такова намерение. В петък от парламентарната трибуна тя каза, че на БСП е било забранено да проведат традиционния си събор на Бузлуджа заради коронавируса.

"Добре, ще го направим на жълтите павета в София пред Министерски съвет. Ще го направим като национален митинг и нека всички желаещи промяната, без оглед на партийните си интереси, се обединим. Не става дума за партийните, или лични рейтинги, а за България, уважаеми българи", каза тогава Нинова.

По думите ѝ "хилядите членове, симпатизанти, коалиционни партньори на БСП", а и "хората, които нямат общо с БСП" казват, че са готови да протестират в цялата страна срещу правителството.

Това не е първият път, в който "Бузлуджа слиза в София". Това стана и през 2013 година, когато също имаше антиправителствени протести. Тогава митингът беше в подкрепа на правителството на БСП и ДПС.

"Да пренесем Бузлуджа в София!", призова на 27 юли 2013 година тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев.

На 17 август същата година около 700 социалисти, докарани с автобуси, прекараха няколко часа пред Народното събрание, за да подкрепят правителството, срещу което протестираха десетки хиляди хора.

През ноември 2013 година БСП и ДПС успяха да съберат многохилядна подкрепа на митинг на "Орлов мост", а демонстрацията бе запомнена с целувката между тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан и Станишев, който се извини за "Възродителния процес".   

Споделяне

Още от България