Червените търсят кандидат - кмет за София извън БСП

Столичните социалисти излъчиха с таен вот късно снощи кандидатската листа за общински съветници, в която попадат 11 души от сегашния състав на СОС. Това е сериозно обновление, заяви лидерът на БСП – София Румен Овчаров, който повтори необходимостта партията да обедини “доста широк кръг”, за да спечели срещу Бойко Борисов наесен. В проектолистата, която трябва да бъде съгласувана с “Позитано” 20, очаквано не попадна директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който според социалистите работи срещу партията и в полза на Борисов.

Водачът на листата ще стане ясен в края на месеца. От общо 61 номинирани за общинската листа, най-много гласове е получила Лилия Должева, следват я Жельо Бойчев, Росен Малинов, Бойко Маринков, Калоян Паргов, Гергана Алексова, обясни Овчаров.

“Досегашните съветници са само пет от първите двайсет. Младежите до 35 години са почти половината – осем души, има жени, професионално е достатъчно балансирана листа”, коментира лидерът на БСП-София.

На въпрос дали ще се кандидатира за кмет на София, Овчаров каза, че “това не е проблем на някакви лични драми между мен и Бойко Борисов или мен и Божидар Димитров - кое е честно, кое било правилно, кое било истински мъжко и т.н. Не са точно те. Тези двамата, моите олицетворения за честност, рицарство, ако щете, или други такива красиви епитети.”

Овчаров, който до скоро бе и зам.-шеф на партията, а от пленума преди две седмици само член на соцръководството, обясни, че БСП “търси кмет, който трябва да обедини не само БСП, не само левия избирател, трябва да обедини доста по-широки кръгове, за да спечели срещу Бойко Борисов”

По мнението на Овчаров кандидатурата му “едва ли е най-обединителната”.

Той коментира, че за кандидата на социалистите за кмет на столицата, БСП ще води разговори както във формата Коалиция за България, така и извън нея. Овчаров посочи, че и лидерът на БСП Сергей Станишев застъпва позицията да се търси кандидатура, която “надхвърля левия електорат”.

“Търсим кандидатура, която може да бъде извън рамките на БСП, за да можем да спечелим”, обяви Овчаров. Вторият вариант, по думите му, е БСП да играе за самата себе си и собствената си консолидация с оглед подготовката на следващите парламентарни избори, но той не е привърженик на този вариант.

Овчаров “иска БСП спечели в София” с “всички средства”. Това всъщност не се е случвало от началото на демократичните промени досега.

Лидерът на столичните социалисти не пожела да коментира нито едно име като евентуално предложение за кмет на София, а за поемане на политическа отговорност щяло да се говори след изборите.

По повод оставката му като министър на икономиката и енергетиката, която се очаква да бъде гласувана от парламента в сряда, Овчаров коментира, че чувства “доста по-добре, доста по-спокоен”. “Трябва да ви кажа, че в собствен сос се пържех, преди да си подам оставката”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?