Червените в СОС защитиха кабинета срещу кмета

В присъствието на председателя на БСП - София Румен Овчаров, който е и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание, групата на червените в Столичния общински съвет (СОС) дружно защити политиката на държавата към София. Преди медийните изявления във вторник те се срещнаха и с министъра на финансите Пламен Орешарски, но той не изчака брифинга.

Повод за срещата общинарите от левицата и техния ръководител в рамките на БСП бяха обвиненията от страна на кмета и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че държавата подлага София на ”пладнешкия обир”. Позицията му бе изнесена по повод промяната в Закона за общинските бюджети (ЗОБ), касаеща схемата на преразпределението на Данък общ доход (ДОД).

До този момент държавата преотстъпваше определен процент от събраното от този данък и сумата, която постъпваше в касата на общините, варираше в съответствие на събираемостта. След окончателното приемане на законовата промяна, държавата първо ще събира целия данък, а след това ще решава колко да даде на местната власт. Сумата обаче няма да отчита средствата, събрани над предварителните разчети.

Освен запазването на старата схема, Борисов за пореден път поиска в общинския бюджет да постъпват поне половината от близо 900-те милиона лева ДОД, плащани ежегодно от столичани. Дясната опозиция в парламента определи хода на управляващите като “крачка назад” във финансовата децентрализация на общините.

След разговорите с Орешарски и Овчаров лидерът на червената група в СОС Жельо Бойчев изпадна в странната ситуация да защитава правителственото решение за разпределение на данъците, платени от софиянци, за другите общини. Той така и не съобщи дали групата на БСП в СОС е поискала от Орешарски повече пари от събирания ДОД.

За сметка на това Бойчев определи протестите на Борисов като обезпокояващи, защото създават излишно противопоставяне между София и държавата. Бойчев подчерта колко много пари дава правителството за града. За 2008 г. трансферът от държавния бюджет към общинския за делегираните дейности като образование, здравеопазване и социални дейности ще бъде в размер на 210 милиона лева.

Сумата може да нарасне до 253 милиона лева с разчетените 25 милиона за строеж на метрото и субсидията за допълнителните учителски възнаграждения за 24 май.

Според Бойчев това е справедливо, защото без тези пари по-бедните общини няма как да се издържат. В защита на тезата си той припомни, че големият ДОД в София се генерира и от държавната администрация, която е разположена в столицата, и Борисов не може да има претенции към тези пари.

В крайна сметка социалистите в СОС декларираха, че биха поели ролята посредници между управата на ГЕРБ в София и правителството на тройната коалиция.  

Проекти за 530 милиона

Румен Овчаров припомни, че ДОД нормативно никога не е бил вид “местен данък” и Бойко Борисов не може да има претенции в тази посока. По негови разчети София ще получи през 2008 г. повече, отколкото през 2007 г. и тенденцията е всяка година тази сума да се увеличава.

Бившият министър на икономиката и енергетиката заяви, че Борисов няма никакво основание да протестира заради липса на държавна подкрепа в София. Овчаров изброи платените от правителството 90 милиона лева за изграждане на метрото през последните три години, както и проекти за 530 милиона лева, които ще стартират в София през следващата година.

В това число той вкара Южната дъга на Околовръстното шосе, изграждането на автогара ”Люлин”, разширяването на пътя за Перник, втория лъч на метрото и др.

Председателят на бюджетната комисия обаче така и не отговори защо точно сега управляващите са решили да променят Закона за общинските бюджети. Той защити приетия на първо четене проект за премахване на преотстъпения ДОД с тезата, че “така се заличава илюзията, че един общини са първа категория, други са втора, а трети са забравени от Бога”.

Левият зам.-председател на СОС Христофор Христов реши да намеси Иван Костов в спора между настоящото правителство, доминирано от неговата партия, и кмета Борисов. Той препоръча на журналистите “да ходят да питат Костов” защо е въведено преотстъпването на ДОД.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?