Червените: Загубихме заради Доган и кризата

Червените: Загубихме заради Доган и кризата

Загубата ни не е катастрофална, но е загуба, която не сме очаквали, призна шефът на БСП в София Румен Овчаров, който бе и министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев. А самият лидер на партията, след като призна загубата, я приписа на умората на хората и на опасенията им от кризата.

Според информация на Mediapool, в неделя привечер, когато станаха известни прогнозните резултати от вота, Изпълнителното бюро на БСП се е събрало на заседание, което е преминало в драматична атмосфера. Според част от ръководството причина за поражението е крайно агресивната и откровено очерняща опонентите предизборна кампания. Отговорност за нея носи премиерът и лидер на партията Сергей Станишев, смятат социалисти, според които той трябва да поеме отговорността за загубата, подавайки оставка.

Говорителят на БСП Корнелия Нинова обаче каза БНТ, че в неделя на "Позитано" 20 не е споменавана думата "оставка". Тя призна, че ГЕРБ са реализирали сериозна разлика, която тепърва ще се анализира.

Не бива часове след привършване на изборите да имаме отговор на този въпрос, каза секретарят на БСП и шеф на националния щаб на левицата Евгений Узунов пред БНР на въпрос за оставката на Станишев.

Очаквам дясно правителство в България, коментира министърът на външните работи Ивайло Калфин, според който резултатът е тежка загуба за левицата, след която очевидно трябва да бъдат направени изводи.

"Очевидно че ГЕРБ спечели убедително изборите, трябва да ги поздравим за тази победа”, каза Калфин. Според него управлението през последните четири години постигна много в България и тепърва ще се оценява.

За загубата ни могат да се дадат много обяснения, но трябва да се направи допълнителен анализ, добави той.

На въпрос как изказванията на председателя на ДПС Ахмед Доган се отразиха върху резултатите от изборите, вицепремиерът каза: "Той активизира много възмутени български избиратели”. Според Калфин тези изявления са били недопустими.

Запитан защо самият той не е бил възмутен от тези думи, Калфин отговори, че не е бил питан.

На въпрос дали резултатът на БСП се дължи на близостта с ДПС, Румен Овчаров отговори, че "естествено, това е причината". Според него изказванията на Ахмед Доган са активизирали вота на българските гласоподаватели и оттук идва резултатът на ГЕРБ.

Истеризирането около ДПС "потопило" БСП

Феноменът на НСДВ се повтаря, но в нов вид, в последните 10 дни от кампанията, заяви Румен Овчаров. Наблюдавахме едно възкръсване на ГЕРБ през последните дни заради истеризирането около ДПС, смята той.

Ние сме жертва на този процес, бяхме 4 години в коалиция с ДПС, по думите на Евгений Узунов.

БСП привлече максимума от своите избиратели, които са между 100 и 750 хил, заяви Румен Овчаров.

Говорителят на БСП Корнелия Нинова посочи, че причина за поражението е икономическата криза и усещането на хората, че тя е вътрешна и едва ли не след изборите се появява спасителят, който ще извади страната от кризата.

Разиграването на националната карта и национализма между РЗС, ДПС, ГЕРБ също повлия. Изказванията на Ахмед Доган се отразиха негативно и доведоха до анти-ДПС вълна, която стана и и анти-БСП вълна, каза говорителката на социалистите Корнелия Нинова.

По повод на черната кампания, приложена от БСП с небивал размах, Евгений Узунов каза, че "експерти са ползвани винаги". Искахме позитивни послания, да говорим по същество, до известна степен това се реализира, смята той.

Узунов отказа данни колко е струвала кампанията на БСП, но подчерта, че всичко е в рамките на закона.

Не е моя работа да обяснявам в БСП какви персонални промени ще настъпят, каза Калфин в отговор на въпрос кой ще поеме отговорност за поражението на БСП. Навсякъде в Европа има партии, които печелят и губят, но това не винаги води до подаване на оставка на председателите, добави той.

Станишев: Мажоритарният вот не се състоя

Във вяла обстановка премина пресконференцията на ръководството на БСП. Лидерът на партията Сергей Станишев обясни, че е била направена активна кампания и дори са били увеличени получените гласове.

Той обаче се зачуди защо след успешен мандат, чиято тежест БСП е изнесла изцяло, хората ясно са поискали промяна. Според него това се дължала на умората от избори и на икономическата криза, от която хората изпитвали допълнителна несугорност.

Разигра се и много силно етническата карта, каза Станишев и обеща БСП да си даде отговор защо негативите са се прехвърлили върху нея, след като в последните 20 години тя е работила за етническата стабилност. Той добави към причините за изборното поражение и страхът на хората от предсрочни избори.

Станишев предупреди, че няма и ден за губене за съставяне на правителство и набелязване на антикризисни мерки. Той увери, че правителството му оставя страната в много добро финансово състояние, въпреки твърденията на опозицията в обратното.

Лидерът на БСП обеща партията му да бъде конструктивна опозиция, безкомпромисна към евентуални посегателства върху социалните придобивки на гражданите.

Според Станишев мажоритарният вот не се е състоял, въпреки ярките кандидати, които левицата била издигнала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?