Червеният депутат Иво Христов нарече българите "инфантили", ГЕРБ му иска оставката

Червеният депутат Иво Христов нарече българите "инфантили", ГЕРБ му иска оставката

Депутатът от БСП Иво Христов обяви, че режимът на Борисов е амортизиран и ще бъде заменен с друг, за да се осъществява "родителски надзор върху инфантилното българско население".

"Вижте, както сме я подкарали, нас преди 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това Дедо, а сега Баце. Предполагам, че след това пак трябва да дойде някой такъв, който да осъществява родителски контрол върху инфантилното българско население (...) Ние сме като едно голямо семейство – всяка ръка държи по един камък", коментира пред във вторник пред бТВ Христов, който през 2017 г. обяви, че 80% от българите са дебили.

Това предизвика толкова силно възмущение у зам.-външния министър Георг Георгиев, изявяващ се предимно като завеждащ пропагандата на ГЕРБ, че поиска оставката на Иво Христов от парламента.

Георгиев, който оглавява младежката организация на ГЕРБ свика медиите и пусна видеозапис от изказването на социалиста. "За съжаление сме свидетели на един много унизителен рецидив", констатира той, припомняйки и за "80% дебили".

"Смятаме, че Иво Христов няма нито моралното, нито каквото и да е друго политическо право да представлява българския народ в Народното събрание", каза Георгиев и добави, че младежката структура на ГЕРБ ще иска от депутатите от партията също да се присъединят към искането.

Той призова председателят на БСП Корнелия Нинова да каже дали подкрепя думите социалиста и дали те са позиция на партията.

Забележителното в случая е, че ако има някой, с когото Иво Христов би могъл да се състезава по обидни квалификации, това е не друг, а премиерът Бойко Борисов. Още в самото начало на политическата си кариера, като кмет на София, той се оплака, че българите са "лош човешки материал". През годините обаче Борисов избълва толкова "бисери" във вулгарно-просташки стил, че вече може да се издаде цял сборник. Само през последната година се открои с определението си "мисирки", отправено към журналистки (и то от неговия антураж), освен това нарече президента Румен Радев "прост летец", което стана причина бивши военни пилоти да поискат извинението му.

Ако се стигне до обсъждане на оставката на Иво Христов, то ще е дежавю на разигралия през 2017 г. скандал, когато ГЕРБ отново поискаха червеният депутат да напусне НС заради "дебилите". Тогава БСП напомни за "лошия човешки материал" на Борисов, Христов не подаде оставка, но все пак се извини.

Самият Георг Георгиев е известен в медиите не с дейността си като зам.-външен министър, а с партийно-пропагандната си работа, насочена в последните месеци да изобличава антиправителствените протести.

Реакциите му са толкова експедитивни, че понякога влизат в челен сблъсък с фактите, както стана миналия месец, когато излезе с позиция по фалшива новина. Тогава той поде невярна информация на БНТ, според която "организаторите на антиправителствените протести са обявили свикването Народен съд на площад "Народно събрание" и заклейми демонстрантите, че готвят "бесила и убийства".  

Междувременно обществената телевизия се бе извинила за допусната грешка и бе признала, че организаторите на протестите не са казвали, че готвят Народен съд.  

Във вторник Георг Георгиев даде брифинг в централата на ГЕРБ по повод проведения снощи дебат в Европейския парламент за състоянието на върховенството на закона в България.

"Ако се върнем преди няколко часа на дебатите, ще видим, че лицето на страната ни е изключително добре представено, благодарение на правителството и премиера Бойко Борисов", заяви той. "Онова, което се опитаха да ни спретнат вчера, претърпя фиаско", допълни Георгиев.

По думите му в ЕП се говори за усилията, които се полагат в България за постъпленията в социалната сфера, модернизацията на армията, закупуването на изтребители F-16 и т.н.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?