Червеният кръст обяви сблъсъците в Сирия за гражданска война

Всяко посегателство над мирни граждани вече ще се счита за военно престъпление

Сн. ЕРА/БГНЕС

Международният комитет на Червения кръст обяви, че в Сирия се води гражданска война, предаде Асошиейтед прес в неделя, като се позова на прессекретаря на организация Хишам Хасан.

Хасан нарече ситуацията в страната вътрешен въоръжен конфликт, защото не съществува юридическото понятие "гражданска война".

По този начин на територията на цялата страна ще действа международното хуманитарно право. Страните в конфликта могат да използват необходимото оръжие за постигане на своите цели, но всяка атака над мирни граждани ще се счита за военно престъпление.

По-рано Международният комитет квалифицира събитията в Сирия като локални въоръжени конфликти между правителствените войски и силите на бунтовниците, предаде Ройтерс. Но след като стълкновенията надхвърлиха границите на отделните региони организацията даде на конфликта статут на гражданска война.

Международният комитет на Червения кръст отговаря за спазването на Женевската конвенция от 1949 г. и затова има право да определя даден конфликт като гражданска война. По време на сблъсъците в Сирия комитетът на Червения кръст е единствената международна организация, чиито сътрудници доставят в страната храна и лекарства.

През юни ръководителят на мисията на наблюдателите на ООН Ерве Ладсус предупреди, че конфликтът в Сирия прераства в гражданска война. Самият сирийски президент Башар Асад нарече случващото се в страната "истинска война".

Въоръженият конфликт между правителствените войски и въстаниците започна през март 2011 г. Оттогава, според оценки на правозащитници, в Сирия са загинали над 17 хиляди души.

Споделяне

Още от Свят