Червеният кръст очаква поне 600 000 случая на холера в Йемен до края на годината

Червеният кръст очаква поне 600 000 случая на холера в Йемен до края на годината

Случаите на холера в Йемен се очаква най-малкото да се удвоят до края на 2017 г. и да превишат 600 000, предупреди вчера Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), цитиран от ДПА.

Най-голямата трагедия е, че епидемията от холера е предотвратима, създадена от човека хуманитарна катастрофа, каза президентът на МКЧК Петер Маурер, който е на посещение в разкъсваната от война страна.

Това е пряка последица от конфликт, който унищожи гражданската инфраструктура и съсипа цялата здравна система, допълва той в изявление.

Здравната криза в Йемен се развива на фона на продължаващия конфликт между президента Абд Рабу Мансур Хади, подкрепян от Саудитска Арабия и сунитски съюзници, и бунтовниците хуси, ползващи се с подкрепата на Иран.

Според МКЧК по-малко от 45 процента от здравните заведения работят, а други работят само частично.

Холерата, източник на която са заразени води и предизвиква силно повръщане и диария, може да бъде лекувана и предотвратявана. Без лечение обаче болестта може да убие жертвите си за няколко часа.

Според Световната здравна организация близо 3200 души са били заразени през последните три месеца и над 1800 са починали.

Заради липса на ресурси нелекувани остават и други инфекциозни заболявания като малария и треска денге, предупреждава МКЧК.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?