“Червеното юпи” си отива от финансовото министерство

“Червеното юпи” си отива от финансовото министерство

Зам.-министърът на финансите Георги Кадиев, който отговаря за приходната и митническата администрация, обяви официално във вторник, че смята да подаде оставка. Пред журналисти той обясни, че това, което можел да свърши го е свършил, а това, което не е направил, няма да може и да го направи.

В левицата, от чиято квота бе назначен Кадиев, изразиха изненада от решението му, но мнозина заявиха, че оставката била очаквана.

И Финансовият министър Пламен Орешарски, също издигнат от левицата, се направи на изненадан. “Не ми е казал нищо. Не мисля, че е сериозно. Той се справя добре с работата си”, коментира Орешарски.

Според депутати от БСП, Кадиев е изложил мотивите си за напускане на поста в писмо до премиера Сергей Станишев, а по-късно вечерта щял да разговаря с прекия си началник Орешарски.

Кадиев бе номиниран за евродепутат от листата на БСП, но в момента не е ясно дали това не е само претекст за оставката му от финансовото министерство.

Той си позволи критика към цялостната политика на ведомството като заяви, че държавата трябва да прояви повече воля да защити своите интереси по отношение на приходите.

Министър Орешарски коментира, че Кадиев е имал голяма самостоятелност в прокарване на политики по отношение на приходите. “А тази година е живо предизвикателство в това отношение”, каза министърът.

Според източници от министерството, обаче, нещата не стоят точно така, тъй като Орешарски наблюдава директно звената, за които отговаря Кадиев – като данъчната администрация, например, и на практика зам.-министърът не е имал  самостоятелност. Освен това не е успял да си създаде стабилен екип в министерството и не е имал добри контакти с парламентарната група на левицата.

Негови колеги твърдят, че от доста време обяснявал как няма намерение да се задържи на поста повече от две години.

В същото време някои депутати от БСП твърдят, че той не се справял добре със задълженията си, като дадоха за пример калпавите данъчни закони, които бяха внесени в края на миналата година. Освен това се прогнозира драстично намаление на приходите от данъци и най-вече от ДДС и от мита през следващите месеци. Най-вероятно ще се търси виновник за проблемите и нищо чудно Кадиев да тича пред вятъра, като търси убежище в Европарламента, коментираха представители на левицата.

Орешарски даде да се разбере, че няма да настоява Кадиев да запази поста си: “Животът е такъв. Всеки има някакви професионални и лични намерения. Никой не живее с чувството, че ще се пенсионира в това министерство в ръководния му екип”.

През последните месеци Георги Кадиев влезе в директен сблъсък с операторите на безмитни магазини по повод закриването на фрийшоповете на входните граници на България след влизането в ЕС. Кадиев настояваше за окончателно спиране на безмитната търговия, но не успя да убеди управляващото мнозинство, където безмитните оператори имат силно лоби.

През лятото на 2005 г., когато бе избран за депутат от БСП и след това излъчен за зам.-министър, Кадиев се изяви като един от най-силните критици на ДПС и обясняваше как партията на Доган е вредна за управлението като източник на корупция. След като му бе направена забележка, престана да се изказва по политически въпроси, но много скоро влезе в конфликт с вътрешния министър и зам.-председател на БСП Румен Петков по повод претенциите му за смени в ръководството на митниците и искане за достъп на МВР до вътрешната информационна система на митниците.

Преди да влезе в политиката, Кадиев бе изпълнителен директор на анализаторската агенция за финансовите пазари CEEMarket watch и бе наричан “червеното юпи”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?