Чешка фирма поиска да строи тунела под Шипка

Чешката строителна компания "Метростав" предлага да построи тунела под връх Шипка за 4 години като чешки банки ще заемат пари, за да се финансира проектът, стана ясно в сряда.

Фирмата е изпратила официално писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, в което заявява намерението си да строи тунела под старопланинския връх, съобщи управителят на Габровска област Светлозар Тодоров. Копие от писмото е получил и изпълнителния директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура".

Писмото е придружено със схема за финансиране на проекта от Чешката експортна банка. Друг вариант за изграждане на пътно-транспортното съоръжение е вариант на публично-частно партньорство. Очаква се изграждането на тунела да струва около 200 млн. евро.

В документа се казва, че "Метростав" е втората най-голяма строителна фирма в Чехия и е специализирана в подземните строежи. Компанията е построила над 95 на сто от метрото в Прага, което е с обща дължина 60 километра. "Метростав” е участвала в изграждането на десетки обекти в Германия, Хърватска и Русия.

"Разбираме сегашните финансови затруднения около проекта за тунел под Шипка за бюджета на Габровска област", пише директорът на задграничните отношения във фирмата Роберт Достал. "Затова си разрешаваме да потвърдим интереса на чешките търговски банки да участват в подготовката и в реализацията на финансирането на този проект", се казва в писмото.

Чешката компания обяви интереса си към инфраструктурния проект за първи път на 11 март в Габрово на среща с областния управител Светлозар Тодоров. Тогава Достал обясни, че трикилометровият тунел под Шипка може да се построи от фирмата за 4 години, а изплащането на необходимите за строежа 200 милиона евро, отпуснати от банка, да стане за 10 години след влизането на съоръжението в експлоатация.

Миналата седмица пък българската строителна фирма "Главболгарстрой" заяви, че иска да вземе на концесия т. нар. магистрала "Рила", която ще свързва София с курорта Боровец.

Споделяне

Още от България