Чешка фирма ще подготвя продажбата на фондовата ни борса

Чешка фирма ще подготвя продажбата на фондовата ни борса

Чешка фирма ще подготвя приватизацията на държавните дялове в Българската фондова борса и Централния депозитар, съобщиха в четвъртък от БФБ.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (AПСК) е сключила договор с консултантската компания "Патриа Корпорейт Файненс", която ще трябва да извърши на маркетинг и да изготви анализ на правното състояние, информационен меморандум и оценка на БФБ-София и Централен депозитар.

 

След изготвянето на документите и анализите АПСК ще обяви конкурс за продажба на притежавания от Министерството на финансите дял в борсата. До участие в приватизацията ще се допускат единствено водещи световни или европейски борсови оператори или борсови обединения.

 

На изискванията отговарят само най-големите световни борси като Лондонската, Виенската, Дойче Бьорзе и американската Насдак. Правителството вече обяви, че критерият ще е качеството на купувача, а не колко пари предлага.

 

Министерство на финансите притежава 50.05% от капитала на БФБ-София и 43.7% от капитала на Централния депозитар, но заедно с притежаваните от БФБ-София 6,61% в ЦД контролира общо 50,31% от депозитара.

 

Паричните средства на Централен депозитар АД са за 5.4 млн. лв. към 31 декември 2012 г., а на БФБ-София - за 7.8 млн. лв. към 30 юни 2012 г., посочва Инвестор.бг

 

Акциите на БФБ-София поскъпват с 4% за последните 12 месеца до 2.51 лв. за брой и 16.5 млн. лв. пазарна капитализация.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?