Чешка фирма ще строи в България три завода за траверси и мантинели

Чешката фирма ZPSV (Железопътно промишлено строително производство) заяви намерението си да инвестира в построяването на три завода в България, съобщиха в сряда от министерството на икономиката. Това е станало ясно по време на работна закуска на вицепремиера Лидия Шулева с водещи представители на чешкия бизнес в Прага.

Фирмата ZPSV има 52-годишна традиция в производството и доставката на бетонови траверси за строителството на ж. п. линии и пътища.

Първият завод у нас ще бъде построен във Варна, строежът започва до броени дни. Реалното производство на бетонови траверси в завода ще стартира през април 2005 г., е съобщил Петър Хубач, председател на УС и генерален директор на фирмата.

Другите два завода ще бъдат изградени в рамките на три години. Единият от тях ще бъде край София, като в производството му ще бъдат включени и бетонови мантинели за магистрали.

На работната закуска са присъствали и представители на финансовия сектор, строителството и други сфери, като повечето от тях имат конкретни инвестиционни намерения за България. Пред чешкия бизнес Шулева е представила условията за инвестиции у нас, както и преференциите за инвеститорите според новия закон за насърчаване на инвестициите.

"Вчера с вицепремиера по икономическите въпроси Мартин Ян обсъдихме възможностите за превръщане на България в стратегически център на чешките политически и икономически интереси в Югоизточна Европа. Днес този интерес беше потвърден и от представителите на чешкия бизнес. Аз определено смятам, че България може да се превърне в място, от което чешките инвеститори развиват бизнеса си в региона", е казала Лидия Шулева след срещата, цитирана от пресцентъра.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?