Чешка фирма ще въвежда електронния билет в столичния транспорт

Чешка фирма ще въвежда електронния билет в столичния транспорт

В четвъртък Столичният общински съвет трябва да реши дали чешката компания "Микроелектроника" ще монтира устройствата за електронно таксуване в градския транспорт на София. Предложението ще бъде внесено от председателя на транспортната комисия към общината Станимир Зашев.

Фирмата е предложила най-ниска цена за услуга – 2,9 милиона евро, 2 години гаранция и 13 месеца срок за пълно въвеждане на тикет система. С тези условия “Микроелектроника” е предпочетена пред офертата на консорциума между полската компания “Емакс” и словашката “Емтест”, който е предложил внедряване за 12 месеца и гаранция от 5 години, но по-висока цена – 3,507 милиона евро.

Дори и СОС да гласува положително, окончателното решение кой да въведе електронния билет в София ще се съгласува с Европейската банка за възстановяване и развитие. Средствата за системата ще се осигурят от Столичния общински приватизационен фонд и от грант-финансиране от холандското правителство.

Въвеждането на електронния билет ще наложи ново преразглеждане на цените на градския транспорт, които бяха повишени с 20 стотинки от 1 юли тази година. Очаква се цената на билета да бъде индивидуална за всеки в зависимост от разстоянието, което пътникът изминава с градския транспорт.

Споделяне

Още от България