Чешката политика заприлича на сапунена опера

Чешката политика заприлича на сапунена опера

Тези дни животът на чешките политици е като теленовела. Премиерът напуска жена си заради своя по-млада колежка. Госпожицата е бременна от него. Децата му го осъждат. Жена му не иска развод и безуспешно се кандидатира за Сената, явно за да си отмъсти.

Политическият му опонент също е хванат в забежки. Той бърза да обяви, че се развежда. Синът му напуска приятелката си, скоро след като му е родила дете. Тогава на премиера му се ражда четвърто дете, този път извънбрачно.

Това не е лош сценарий на безкрайна телевизионна сага. Това се случва в действителност в чешката политика.

Реакцията в страната към политиците прелюбодейци е нещо средно между безмилостното отразяване на скандалите в британската преса и великодушната прошка, характерна за френското общество.

Това означава, че медиите, които се месят в личния им живот, може да са накарали прелюбодейците да изгубят търпение, но не и постовете си.

Чехите са толерантни към изневерите и разводите на другите, твърдят социолози. "Моралните присъди тук не са сурови. Хората казват: „Нормални неща. Какво толкова е станало?", обяснява Ян Хартъл, директор на социологическа агенция "Стем".

Във всеки случай, добавя той, чехите нямат високо мнение за политиците си. "Те са убедени, че политиците така или иначе нямат високи морални принципи", твърди Хартъл. "От тях се очаква да бъдат аморални".

Това, което има значение за избирателите, е как лидерите им се справят с проблема. "Ако политикът се справи добре с проблема, хората са склонни да му простят", добавя социологът.

Премиерът Мирек Тополанек тръгна зле. Месеци наред 51-годишният министър-председател гневно отхвърляше приказките за извънбрачната си връзка с колежката си от консервативната партия Луцие Талманова, която е с 11 години по-млада от него. Най-накрая през януари - след като стана ясно, че Талманова е бременна - той публично призна, че е напуснал съпругата си Павла, с която имаше дългогодишен брак. Последваха още увъртания, преди да признае, че е баща на детето.

Основният му опонент от левицата, 54-годишният Иржи Пароубек, избра друга стратегията. Когато жълт вестник наотдавна  го излови с 20 години по-млада руса преводачка на път за ваканция край морето, лидерът на социалдемократите бе похвален за това, че бързо хвърли светлина върху личния си живот.

Макар и леко язвителен, Тополанек даде пресконференция - само за раждането на извънбрачния си син.

"Добър ден, тук съм да ви дам нещо, за което да пишете преди да започне ваканцията на правителството", започна премиерът с нотка на презрение към журналистите.

Въпреки това, Тополанек се увлече и толкова  радостно заразказва, че за момент забрави за неприязънта си към пресата. "Говорихме си дълго и накрая осъзнах, че просто съм останал там", обясни той с щастлива усмивка как се е случило така, че е присъствал на раждането.

Попитан за подялбата на имуществото, която може да настъпи при развода, желан от него, но не и от съпругата му, той нарича себе си "стар глупак".  "Разбира се, бих ѝ оставил апартамента и бих изплатил ипотеката", отговори Тополанек, без да укори репортера за нахалния въпрос.

Преди репортерите да са тръгнали към редакциите си, от  кабинета на премиера дори раздават дискове със снимки на щастливата майка и сина ѝ.

Бившият депутат и сексолог Ярослав Зверина отбелязва, че само следващите избори може да потвърдят дали новата стратегия на откритост ще позволи на чешките политици да изневеряват жените си и в същото време да се задържат на власт.

„В чужбина би избухнал скандал. Щяха да им искат оставките. Но тук това изглежда почти като героизъм", казва невярващо 58-годишната собственичка на магазин Ева Орсакова. Група таксиметрови шофьори на средна възраст, които стоят наблизо, обаче изобщо не са впечатлени. "Кой ли не е изневерявал?", заявява един от тях и многозначително намигва. И той като останалите отказва да си каже името. Въпреки това, таксиметровите шофьори бълват само нападки по адрес на избираемите си ръководители.

 "Те са боклуци!", крещи друг от тях, облечен в бяла риза и джинси. "Не ги е грижа за обикновените хора. Имат средствата да издържат любовниците си".

Дали обаче извънбрачните авантюри ще ги накарат да не гласуват за неверните политици? "Не. Определено не", клатят глави таксиметровите шофьори.

(По БТА)

Споделяне

Още от Европа